Paul Mason, Randi Kreger: Ne stopajte več po prstih

Dolgo pričakovani slovenski prevod uspešnice Stopp Wallking on Eggshells – How to take your life back when someone you care about has borderline personality disorder. Je odnos z vašim bližnjim podoben vožnji na vlakcu smrti, poln preobratov, nihanj iz ene skrajnosti v drugo, prefinjenih manipulacij? Vas je bližnji priklenil nase, istočasno pa vas ves čas odriva stran? Se bojite nenadnih izbruhov jeze, neracionalnega obtoževanja, groženj s samomorom, čustvenega izsiljevanja ali podobnih dejanj, s katerimi vas poskuša bližnji prisiliti, da počnete to, kar od vas zahteva ali pričakuje? Ste krivi za vse, kar gre v odnosu narobe in se počutite pretirano odgovorni zanj ali zanjo? Če ste kaj od tega že doživeli, potem obstaja možnost, da ima vaš bližnji mejno osebnostno motnjo ( MOM). Čeprav je MOM najbolj pogosta in v tujini tudi najbolj raziskana motnja osebnosti, v Sloveniji o njej ne vemo skoraj ničesar. Ker je to zelo kompleksna motnja, ki jo pri nas dostikrat ne prepoznajo niti strokovnjaki in ker je ena od njenih značilnosti, da lahko zelo uničujoče vpliva na medsebojne odnose so lahko partnerji, otroci, starši, prijatelji, sodelavci leta in leta ujeti v "mejnem" svetu svojega bližnjega, ne da bi razumeli, kaj se pravzaprav v resnici dogaja.

 

 

Ob slovenskem prevodu knjige Stop Wallking on Eggshells

Kaj reči ob prvi knjigi o mejni osebnostni motnji v slovenskem jeziku? Kaj reči ob knjigi, ki odpira in ozavešča tako kompleksno in razširjeno motnjo? V resnici bi bile dovolj že naslednje tri besede: Končno! Super! Preberite!

 

Tisti, ki boste prebrali knjigo, ali tisti, ki ste se (predvsem kot svojci) že soočali z mejno osebnostno motnjo, veste oz. boste vedeli, zakaj so te tri besede dovolj.
Izr.prof.dr. Mojca Z. Drnovšek, dr.med., spec. psih. in Asist. Maja Smrdu, univ.dipl. psih., spec.klin.psih.