Različne miselne naloge in pozitivna naravnanost ohranjajo mentalno ostrino tudi po upokojitvi

Različne miselne naloge in pozitivna naravnanost ohranjajo mentalno ostrino tudi po upokojitvi

Ko ljudje odidejo v pokoj, je ena od pomembnejših stvari, s katerimi se soočajo, kako ohraniti raven miselnih sposobnosti. Ti ljudje so se z različnimi miselnimi izzivi srečevali vso svojo delovno dobo, torej od 30 do 40 let.

Na Univerzi Concordia so opravili raziskavo, katere rezultati so bili nedavno tega objavljeni v strokovni reviji Journals of Gerontology: Psychological Sciences. Najboljši način za ohranjanje možganov v formi je to, da jih uporabljamo – ves čas. Zelo pomembno je tudi, da v aktivnostih tudi uživamo.

- Bolj ko nekdo uživa v različnih kognitivnih aktivnostih, manjša je verjetnost, da bo imel v starosti težave z upadom kognitivnih sposobnosti.
- Pomembno je, da se posameznik ukvarja z različnimi miselnimi aktivnostmi.
- Ljudje, ki že v času delovne dobe kažejo že samo blažje znake depresije, so podvrženi večjemu tveganju, da bodo v zrelih letih imeli težave z upadom kognitivnih sposobnosti.

Larry Baer, ki je vodil raziskavo, pravi, da začetek upadanja kognitivnih sposobnosti in odhod v pokoj nekako časovno sovpadata. »Prav zato je pomembno, da razumemo, kaj se dogaja z našimi možgani v tem obdobju ter da prepoznamo dejavnike tveganja za upad mentalnih sposobnosti ter dejavnike, ki nam lahko pomagajo, da ta upad upočasnimo,« še dodaja raziskovalec.

Baer upa, da bodo ti rezultati vplivali na različne intervencije, s katerimi bi se lotili vzdrževanja miselnih sposobnosti pri starejših. »To lahko dosežemo tako, da ljudi vključujemo v različne miselne aktivnosti, še zlasti tiste, ki za to nimajo preveč velike motivacije,« pravi Larry Baer.

Po mnenju strokovnjaka je zelo pomembno tudi to, da prepoznamo simptome depresije, saj je prav depresija velik dejavnik tveganja za upad kognitivnih sposobnosti.

Raziskovalci so pregledali podatke 333 upokojencev, ki so jih zbirali štiri leta. Udeleženci v raziskavi so bili v poprečju stari 59 let in so bili telesno zdravi. Raziskovalci so jim v času raziskave vsako leto pripravili različne naloge, s katerimi so preverjali njihove kognitivne sposobnosti, motivacijo in aktivnost.

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Nad demenco s treningom za moč

Ko ljudje odidejo v pokoj, je ena od pomembnejših stvari, s katerimi se soočajo, kako ohraniti raven miselnih sposobnosti. Ti ljudje so se z...