24 ur brez spanja lahko privede do simptomov, podobnih shizofreniji

24 ur brez spanja lahko privede do simptomov, podobnih shizofreniji

Če celih 24 ur  ostanemo brez spanca, lahko to vodi v simptome, podobne shizofreniji. Utrujeni (sicer zdravi) ljudje, ki so sodelovali v nedavno opravljeni mednarodni raziskavi, so zaradi pomanjkanja nočnega počitka kazali simptome, podobne psihozi ali shizofreniji.

Kot pojasnjuje dr. Ulrich Ettinger z Oddelka za psihologijo Univerze v Bonnu, je popolnoma jasno, da neprespana noč vodi do težav s koncentracijo. Strokovnjak pa poleg tega še dodaja, kako zelo so bili v raziskovalni ekipi presenečeni, ko so ugotovili, da ljudje zaradi neprespanosti kažejo simptome, podobne shizofreniji.

V namen raziskave so nemški in britanski raziskovalci pod drobnogled v posebnem spalnem laboratoriju vzeli 24 zdravih moških in žensk, starih od 18 do 40 let.

Prostovoljci so se najprej morali navaditi spati v spalnem laboratoriju, teden pozneje pa so morali prebedeti celo noč (gledali so filme, se pogovarjali, igrali igre, se celo sprehajali).  

Naslednje jutro so jih raziskovalci spraševali glede njihovih misli, čustev, občutkov ter opravili testiranje, s katerim so merili možganske funkcije. Med testom so testiranci preko slušalk slišali glasen zvok. Nanj so se odzvali z določenim dražljajem, raziskovalci pa so ga zaznali in analizirali.

Utrujeni udeleženci raziskave so poročali, da so bili po neprespani noči tudi veliko bolj občutljivi na močno svetlobo in intenzivne barve. Prav tako se je spremenile njihove zaznave občutkov in vonja. Testiranci so tudi težje procesirali večje število informacij.

Raziskovalci priznavajo, da niso pričakovali, da bodo udeleženci takšne simptome kazali že po eni prebedeni noči.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net