Ali (le) vaja res dela mojstra?

Ali (le) vaja res dela mojstra?

Za to, da bi zares obvladali neko veščino, ni dovolj le vaja.

Na Univerzi v Michiganu so naredili raziskavo, s katero so ugotovili, da ure in ure vaje niso dovolj, da bi ljudje obvladali naslednji dve dejavnosti: šah in igranje instrumenta.

Dr. Zach Hambrick, ki je vodil raziskovalno ekipo, verjame, da njihovi izsledki potrjujejo, da zgolj trdo delo ni dovolj za to, da postanemo strokovnjak na nekem področju. K temu zagotovo pripomorejo še naravni talent in drugi dejavniki.

Debata o tem, zakaj in kako ljudje postanejo resnično mojstri v nečem, traja že več kot stoletje. Veliko teoretikov še vedno zagovarja to, da na popolno obvladovanje neke veščine v prvi vrsti vpliva vaja, talent naj bi bil šele obstranski dejavnik.

Dr. Hambrick pravi, da nekateri lahko tudi brez vaje dosežejo najboljše rezultate, medtem ko drugim lahko kljub številnim uram, ki so jih posvetili vaji, spodleti.

Zach Hambrick in njegova ekipa so za namen raziskave analizirali 14 igralcev šaha in glasbenikov, osredotočili pa so se predvsem na to, koliko so opazovani šahisti in glasbeniki vadili ter kako se je to izražalo pri njihovi predstavi.

Raziskovalci so ugotovili, da količina vaje vpliva le na približno tretjino uspeha. Ostali dve tretjini so znanstveniki pripisali inteligenci, prirojenim sposobnostim, pa tudi starosti, pri kateri so se posamezniki začeli ukvarjati z določeno dejavnostjo. Kot pojasnjuje dr. Zach Hambrick, je neka pretekla raziskava izpostavila tudi vpliv spomina na razlike med dobro in slabo predstavo. Spomin je ne nazadnje tesno povezan s splošno inteligenco.

Po izsledkih raziskave torej lahko sklepamo, da vaja še ne naredi mojstra, a dr. Hambrick vseeno pravi, da obstaja luč na koncu tunela: »Če ljudje dobro ocenijo svoje sposobnosti in se osredotočijo na tisto področje, kjer so dobri in si sestavijo načrt, ki jih bo pripeljal do cilja, potem bodo uspeli.«

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net