Bigoreksija bolj povezana s samopodobo kot pa z željo po spolni privlačnosti

Bigoreksija bolj povezana s samopodobo kot pa z željo po spolni privlačnosti

Bigoreksija je motnja hranjenja, značilna predvsem za moške. Ta motnja, pri kateri želi moški na vsak način postati bolj mišičast oziroma sebe ves čas dojema kot majhnega in šibkega, je v velikem porastu, žal pa o njej stroka še vedno ve zelo malo.

Rezultati nedavne raziskave, opravljene na dveh avstralskih univerzah, so zagotovo velik doprinos k razumevanju in poznavanju te motnje. Raziskovalci so s pomočjo vprašalnika ugotavljali, kako moški vidijo sebe v primerjavi s kulturnimi stereotipi, povezanimi z moškostjo.

Spolna privlačnost proti telesni podobi

Nekoč je veljalo prepričanje, da je prav večja spolna privlačnost tista, zaradi katere so si moški prizadevali za popolno telo. Ta raziskava pa kaže na to, da so moški bolj obremenjeni s tem, kako vidijo sebe, ne pa s tem, kako privlačni so za nasprotni spol.

Rezultati raziskave so prav tako pokazali, da so moški zdaj bolj kot kdajkoli prej obremenjeni s čim bolj možatim videzom. Moškost naj bi bila povezana z izrazito razvitimi mišicami, moškim, ki pa preferirajo vitkost, pa naj bi zavzemali bolj ženske vloge.

Kakšna je podoba »pravega« moškega?

Dr. Stuart Murray, ki je vodil raziskavo, pravi, da rezultati njihove raziskave ne kažejo, da bi bili moški, ki želijo biti vitki, kaj manj možati. Vseeno pa moški na splošno čutijo čedalje večji pritisk po tem, da jasno opredelijo svojo možatost. Dr. Stephen Touyz, ki je tudi sodeloval pri raziskavi, še dodaja, da bi s podobno raziskavo lahko pridobili dragocene informacije, ki bi bile strokovnjakom v pomoč pri snovanju boljših terapevtskih programov za moške z motnjami hranjenja.

                                                                                         

Vir: Medical Xpress l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Motnje hranjenja vedno bolj pogoste tudi med starejšimi ženskami

Bigoreksija je motnja hranjenja, značilna predvsem za moške. Ta motnja, pri kateri želi moški na vsak način postati bolj mišičast...

Dekleta, vzljubite se!

Bigoreksija je motnja hranjenja, značilna predvsem za moške. Ta motnja, pri kateri želi moški na vsak način postati bolj mišičast...