Bolniki z bipolarno motnjo umirajo mlajši

Bolniki z bipolarno motnjo umirajo mlajši

Po izsledkih raziskave z Univerze Stanford v Kaliforniji, ženske, ki trpijo za bipolarno motnjo, v poprečju dočakajo devet let manj od splošne populacije, moški pa živijo osem let in pol manj.

Raziskovalci so med moškimi in ženskami z bipolarno motnjo v obzir vzeli različne vzroke smrti, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo, pljučnico, različnimi poškodbami in samomorom. Prav tako so pod drobnogled vzeli tudi ženske, ki so poleg bipolarne motnje bolehale še za katerim od rakavih obolenj.

V raziskavo je bilo vključenih 6,5 milijona odraslih Švedov, od katerih jih je 6618 imelo bipolarno motnjo.

Rezultati so pokazali, da med ženskami z bipolarno motnjo obstaja dvakrat večje tveganje za smrt zaradi kateregakoli prej naštetega vzroka kot pa pri splošni populaciji. Prav tako je bila pojavnost samomora med bolniki z bipolarno motnjo neprimerno višja kot pa pri zdravi populaciji. Pri ženskah je bilo tveganje za samomor desetkrat višje od poprečja, pri moških pa osemkrat višje. Prav tako je bilo med bolniki z bipolarno motnjo tveganje, da umrejo zaradi bolezni srca, sladkorne bolezni, kronične obstruktivne pljučne bolezni, gripe ali pljučnice, precej večje od splošne populacije.

Stopnja smrtnosti zaradi kateregakoli vzroka je bila med bolniki z bipolarno motnjo kar dvakrat višja od splošnega prebivalstva.

Kot poudarja dr. David Kupfer, na večjo smrtnost med bolniki z bipolarno motnjo ne vpliva (le) višja stopnja samomora: »Samomor ni glavni vzrok smrti med bolniki z bipolarno motnjo.«

Raziskovalci so ugotovili, da je bila stopnja smrtnosti pri bolnikih z bipolarno motnjo, ki so se zavedali, da trpijo za to duševno boleznijo, primerljiva s splošno populacijo.  

To, da je verjetnost za smrt med bolniki z bipolarno motnjo večja kot pri splošni populaciji, raziskovalci pripisujejo več različnim vzrokom, med drugim tudi temu, da bolniki z bipolarno motnjo redkeje poiščejo zdravniško pomoč v primeru kakršnihkoli zdravstvenih težav.

Prav tako je jemanje nekaterih zdravil za zdravljenje bipolarne motnje povezano s pojavom presnovnega sindroma, enega kot dejavnikov, ki močno poveča tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Raziskovalci so prav tako odkrili, da jemanje nekaterih zdravil za zdravljenje bipolarne motnje poveča tveganje za smrt, a vendar je smrtnost med tistimi bolniki z bipolarno motnjo, ki ne jemljejo nobenih zdravil, še višja.

Po mnenju dr. Kupferja je za bolnike z bipolarno motnjo torej najbolj priporočljivo medikamentozno zdravljenje ter redni pregledi pri zdravniku, s katerimi se odkrije, zdravi in spremlja tudi druga obolenja.

 Vas zanima, kakšni so pravzaprav simptomi bipolarne motnje? Obiščite rubriko Simptomi in izvedite več.

Vir: Psych Central News l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Če vaš partner trpi za depresijo ali bipolarno motnjo …

Po izsledkih raziskave z Univerze Stanford v Kaliforniji, ženske, ki trpijo za bipolarno motnjo, v poprečju dočakajo devet let manj od splošne...