Če bi delal proti sebi in temu, kar mi pravi srce, bi trpel

Če bi delal proti sebi in temu, kar mi pravi srce, bi trpel

Boštjan Šifrer je zares osebni trener z veliko začetnico. Svojo pot je pred skoraj dvajsetimi leti začel v domačem fitnesu in svoj hobi hitro spremenil v uspešen posel. Je prava zakladnica znanja, poleg tega pa tudi izjemno topel človek. Pri svojem delu se trudi izboljšati splošno kakovost posameznikovega življenja. Pravi, da rezultati ne pridejo le z rednim gibanjem in zdravo prehrano, ampak predvsem z našim načinom razmišljanja. Boštjana najdete na spletni stani www.vitalno-telo.com.

 

Boštjan, je gibanje del tvojega življenja že od nekdaj? Od kod ljubezen do fitnesa, uteži?

Že kot otrok sem bil ves čas aktiven, s prijatelji smo veliko časa preživeli zunaj. V času odraščanja pa me je pritegnil prav fitnes. Spomnim se, da sem si že kot desetletni deček od soseda sposodil plastične uteži in jih začel dvigovati, delal sem sklece ...

Od nekdaj me je zanimalo delovanje telesa in vseh mehanizmov v njem. Začel sem kot popolni samouk in svoje znanje iz dneva v dan nadgrajeval. V prvem letniku srednje šole me je svet fitensa že tako močno potegnil vase, da sem si doma uredil svoj mini fitnes studio.

K meni so hodili prijatelji, znanci, sosedi - to so bile pravzaprav moje prve stranke. (se nasmehne)

 

 

Kot osebni trener deluješ že kar nekaj let. Kako se je skozi leta spreminjal tvoj pristop do strank?

Včasih sem bil osredotočen izključno na bodybuilding, na uteži. Gibljivosti denimo nisem namenjal nobene pozornosti. Poleg tega takrat še ni bilo dostopno toliko literature, ni bilo svetovnega spleta.

Največ sem se naučil iz lastnih izkušenj. Pogosto sem imel težave z različnimi poškodbami, velikokrat čisto po nepotrebnem. Ko sem se nekoč dokaj resno poškodoval, sem sklenil, da je tega dovolj.

Začel sem delati na kvaliteti mišic, na gibljivosti sklepov. Naučil sem se, da je trening treba prilagoditi najšibkejšemu členu. Začel sem se zavedati, da nas telo slej ko prej izda.

To zdaj prenašam tudi na svoje stranke.

 

V čem je tvoj pristop drugačen od drugih?

 Veliko ljudi, ki pridejo k meni, je morda že imelo izkušnje z osebnim trenerjem. Trenutno pri meni trenira mlada ženska, ki je v preteklosti zamenjala že kar nekaj trenerjev, se lotila že kar nekaj diet, vendar nikjer ni vztrajala prav dolgo. Z mano dosega zares lepe rezultate in povedala mi je, da sem jo uspel začutiti in ji zares prisluhnil.

Veliko dam na mnenje strank in na njihove predloge. Hočem, da se na mojih treningih dobro počutijo, da dobijo, kar pričakujejo. Zelo mi je pomemben tudi ta prijateljski odnos, ki ga vzpostavim s strankami.

Vsakomur želim sodelovanje z mano predstaviti kot še eno življenjsko izkušnjo. Rad bi, da bi redno gibanje in zdrava prehrana za vsakogar postala način življenja. Doseči hiter rezultat je nekaj najlažjega, ampak pri meni ne gre tako, saj mislim, da je tak način najslabša naložba za prihodnost.

Lahko bi imel še več dela, če bi svoje delo osnoval na nerealnih obljubah in zavajanju ljudi. Vendar ne želim prodajati praznih obljub. Z vsako stranko delam na dolgoročnem rezultatu.

 

Katere so ključne lastnosti dobrega osebnega trenerja?

Osebni trener mora znati poslušati svojo stranko, biti mora kot kameleon, znati se mora prilagoditi vsaki stranki. Čisto vsakega človeka je treba znati vzeti kot edinstvenega in ga sprejeti takega, kot je.

 

Lahko ljudem, ki bi bili radi bolj aktivni, zaupaš, kako se lotiti gibanja? Predvsem pa me zanima, kako jih motivirati do te mere, da bodo pri gibanju tudi dolgoročno vztrajali?

Pred začetkom sodelovanja se z vsako stranko temeljito pogovorim in predstavim svoj način dela, ona pa mi pove, kakšne so njene želje in cilji. Stranki je treba prisluhniti in najti najbolj primeren način, kako se lotiti dela.

Stranko izzovem, naj razmisli, zakaj se loteva tega in kaj pričakuje od mene.

Stvari se vedno lotevam postopoma. Slabe navade spreminjam v dobre. Trening prilagodim posamezniku in njegovim zmožnostim. Če se spremembe dogajajo prehitro, marsikdo temu ni več kos.

Rad bi poudaril še, da rezultatov ne prinese zgolj redno gibanje in upoštevanje določenih prehranskih smernic. Ključ je v zavedanju.

 

Kaj je zate definicija zdravja?

Tudi stranke mi pogosto zastavljajo to vprašanje. Zame biti zdrav ne pomeni zgolj to, da se redno gibaš in zdravo prehranjuješ, karkoli to že pomeni, ampak tudi, da imaš razčiščene stvari v glavi. Strankam poudarjam, kako zelo pomembno je, da si znajo vzeti čas zase, da odidejo v naravo, da se znajo odklopiti. Če to človeku uspe, je že zelo veliko naredil zase in za svoje zdravje.

Človek mora biti dober do drugih, znati mora ceniti stvari, biti odprtega duha in določenih stvari v življenju ne jemati preveč resno.

 

Tvoja spletna stran je prava zakladnica zanimivih prispevkov s področja vadbe, prehrane, osebne rasti. Od kod črpaš navdih?

Največji navdih sem vedno dobival od svojih strank oziroma ljudi, ki so obiskovali fitnes. Ko sem še delal v večjem fitnesu, sem vedno rad prisluhnil ljudem in njihovim težavam, zagatam, s katerimi so se srečevali. Vedno sem poslušal, s kakšnimi težavami se soočajo in tako čisto spontano dobival ideje za svoje prispevke.

Tudi zdaj želim vedno izhajati iz drugih in iz njihovih potreb, ne pa iz sebe.

 

Si človek, ki to, kar počne, počne z veliko mero predanosti in strasti. Če življenja ne živimo v skladu z našimi vrednotami, željami, se lahko to pozna tudi na našem zdravju. Kako priti do točke, do bomo zares živeli, kot si želimo?

Stres je tisti, ki danes ljudem povzroča največ škode. Pogosto se srečam z ljudmi, ki so nesrečni v svojem življenju, nenehno so pod stresom. Vse te obremenitve začnejo slej ko prej načenjati njihovo zdravje.

Vsak bi moral poslušati sebe in, če je treba, poiskati tudi strokovno pomoč.

Če bi sam delal proti sebi in temu, kar mi pravi srce, bi trpel. In tega nočem ne zase ne za koga drugega.

 

 

Kako pa si ti prišel do tega, da si tako jasno začrtal svojo pot, ne glede na to, kaj so rekli drugi?

Zdi se mi, da je tak način razmišljanja že v meni. Tudi vzgojen sem bil v tem duhu. Starši so me vedno podpirali pri mojih izbirah in odločitvah. Vedno sem razmišljal s svojo glavo in se nisem oziral na to, kaj so rekli drugi.

To, kar delam, sem vedno opravljal s srcem, delo mi je tudi po vseh teh letih še vedno v izziv. Delo, ki ga opravljam, mi je v veliko veselje in zadovoljstvo. Ko razmišljam o tem, dobim kar kurjo polt. (smeh)

Tudi ko stranke pridejo k meni, začutijo to mojo energijo. Pomembno je, da si pristen, če je nekaj zaigrano in prisiljeno, to ljudje hitro začutijo.

 

Kako v prihodnje vidiš razvoj svoje blagovne znamke? Imaš kakšne posebne želje, izzive?

Veliko mi pomeni, da ves čas vlagam v znanje. Prišel sem na točko, ko lahko v miru delam. Dosegel sem cilje, ki sem si jih zadal, tako da sem si zdaj vzel eno leto malo počitka, možgane sem dal na pašo in opravljal že utečene projekte. To se mi zdi zelo pomembno in potrebno, saj sem na tak način spet dobil veliko novih idej, prej sem bil že kar malo iztrošen. Ne moreš ves čas samo rasti.

V tem letu sem si nabral novo energijo ter dobro razmislil o željah in ciljih za prihodnost.

 

Avtorica: Andreja Košir

Foto: Osebni arhiv Boštjana Šifrerja

Boštjan Šifrer
Boštjan Šifrer

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Manj sedenja, več zdravja

Boštjan Šifrer je zares osebni trener z veliko začetnico. Svojo pot je pred skoraj dvajsetimi leti začel v domačem fitnesu in svoj hobi...