Če vaš partner trpi za depresijo ali bipolarno motnjo …

Če vaš partner trpi za depresijo ali bipolarno motnjo …

Depresija ima večji vpliv na zakonsko zvezo kot pa revmatoidni artritis ali bolezni srca in ožilja. 90 % zakonov, kjer eden od zakoncev trpi za bipolarno motnjo, se konča z ločitvijo. Dejstvo je, da so zakoni, v katerih eden od partnerjev trpi za katero od naštetih duševnih motenj, zelo ranljivi.

1. Poskušajte presekati partnerjevo zanikanje težav

Če vaš partner živi v zanikanju, vas čaka kar težka naloga. Ves čas boste poslušali izjave, kot so »Nisem nor/-a.«, »Nič ni narobe z mano.« in »Ne bom jemal/-a zdravil.«. Psihologinja dr. Cynthia Last priporoča, da partnerju priskrbite čim več uporabne literature in informacij. To je v bistvu vse, kar v takem primeru lahko storite.

2. Poiščite pravega strokovnjaka

Za izbiro pravega strokovnjaka si morate vzeti čas in res pretehtati možnosti. Dejstvo je, da lahko dobri strokovnjaki rešijo zakone, slabi pa jih uničijo. Dobri strokovnjaku vam pomagajo, da se počutite bolje, slabi pa vaše stanje le še poslabšajo.

To še posebej velja v primeru, kadar vaš partner trpi za bipolarno motnjo, saj navadno traja kar 10 let, preden se nekomu s to duševno motnjo postavi diagnoza. Približno 56 % jih navadno najprej dobi diagnozo unipolarna depresija. Zato si res vzemite čas, preden izberete pravega zdravnika.

 

3. Vključite se v odnos z zdravnikom

Odnos z zdravnikom oziroma drugim strokovnjakom za duševno zdravje je pri uspešnosti zdravljenja vašega partnerja zelo pomemben. Tako bo vaš partner ostal iskren oziroma si pred terapevtom ne bo izmišljeval stvari ali se pretvarjal.

Če se boste aktivno vključili v terapevtski proces, si boste tako lahko tudi sami nabirali potrebne informacije. Če boste na primer razumeli in znali prepoznati znake manične in depresivne epizode, boste tudi lažje ukrepali.

                                                               

4. Vztrajajte pri določenih pravilih

Prav je, da s partnerjem postavita določena pravila. Na primer: Če vaš partner/-ka joče več dni in nič ne spi, lahko pokličete zdravnika. Partner vam pove, kadar ima samomorilne misli. Kadar si želi škodovati, ostanete z njim. Partner vam mora tudi obljubiti, da da bo redno jemal zdravila.

Prav redno jemanje zdravil je pri bolnikih z bipolarno motnjo največji izziv. Kar 40 do 50 % bolnikov z bipolarno motnjo ne jemlje zdravil v skladu s psihiatrovimi navodili.

 

5. Naučite se jezika bolezni

Ljudje, ki trpijo za katero od duševnih motenj, lahko s svojimi besedami zelo prizadenejo svojega partnerja: »Želim si umreti.« »Ni mi mar za nič.« »Ko bi le zbolel/-a za rakom in bi se že enkrat poslovila od tega sveta.« Ob takih besedah je partnerju zagotovo zelo težko. Če tudi vi doživljate podobne stvari, je prav, da se naučite ločevati bolezen od vašega partnerja. Veliko koristnih infomacij o depresiji in bipolarni motnji najdete tudi na našem portalu.

 

6. Poskrbite zase

V zakonih, kjer eden od partnerjev trpi za depresijo ali bipolarno motnjo, drugi nezavedno prevzame skrb zanj. Če ste se tudi vi znašli v podobni vlogi, pazite, da ne zbolite za depresijo ali anksioznostjo. Raziskovalci z Yala so namreč ugotovili, da so taki scenariji zelo pogosti.

Bodite pozorni na te simptome: utrujenost in občutek izgorelosti, telesni znaki stresa, kot so glavoboli in slabost; razdražljivost, pomanjkanje energije, spremembe v spalnih navadah in apetitu; postaja vam vseeno za vašega partnerja; nimate potrebe po intimnosti.

Poskrbite zase in najdite stvari, ki vas veselijo in kjer lahko sprostite ventile ter se napolnite z energijo.

Vir: Psych Central l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Bolniki z bipolarno motnjo umirajo mlajši

Depresija ima večji vpliv na zakonsko zvezo kot pa revmatoidni artritis ali bolezni srca in ožilja. 90 % zakonov, kjer eden od zakoncev trpi za bipolarno...