Da bodo vaši otroci znali sodelovati med seboj

Da bodo vaši otroci znali sodelovati med seboj

Številni starši se soočajo s težavo prevelike tekmovalnosti med sorojenci. Sprašujejo se, kako pomagati otrokom, da bi se bolje razumeli in da med njimi ne bi bilo nepotrebnega tekmovalnosti. Kako torej pomagati otrokom iti preko razlik in jim pomagati, da bi živeli složno.

Otroke naučite spoštovanja. In zapomnite si, da jim morate biti vi za zgled.

Svoje otroke naučite medsebojnega spoštovanja. Ne dovolite, da bi njihovo življenje temeljilo na tekmovalnosti. Spodbujajte jih, naj razvijajo svojo edinstvenost, vendar naj slednjo spoštujejo tudi pri drugih.

Otroke naučite, kako na ustrezen način reševati konflikte.

Zelo pomembno je, da svoje otroke naučite primerno komunicirati. Če so med vašimi otroki ves čas prisotni različni konflikti, potem morate vmes poseči vi. Otroke morate naučiti, kako uspešno reševati konfliktne situacije in ob tem spoštovati tudi medosebne razlike.

Nagradite pozitivno vedenje.

Prepogosto se zgodi, da se starši preveč osredotočajo na neprimerno vedenje, pozitivna dejanja pa kar nekako potisnejo na stran. Zelo pomembno je, znate opaziti in pohvaliti svoje otroke, kadar naredijo kaj pozitivnega – naj vam to ne bo nekaj samoumevnega.

Spodbujajte aktivnosti, ki spodbujajo skupinski duh.

Svoje otroke naučite medsebojnega sodelovanja. Pomagajte jim, kako komunicirati in izražati svoje ideje. Prav tako jih spodbujajte, da začnejo sprejemati tudi ideje in mnenja svojih bratov in sester.

 

Vir: Psych Central News l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Tekmovalnost med sorojenci: Kako poskrbeti za boljše odnose med otroki

Številni starši se soočajo s težavo prevelike tekmovalnosti med sorojenci. Sprašujejo se, kako pomagati otrokom, da bi se bolje...