Da bodo vaši otroci zrasli v ljubeče in samozavestne odrasle

Da bodo vaši otroci zrasli v ljubeče in samozavestne odrasle

Otroci se preko odnosa s svojimi starši naučijo, kdo so in kako lahko izražajo svoje vrednote, potrebe in občutke. Starši, prav zato je zelo pomembno, kako komunicirate s svojimi otroki. Ravno preko komunikacije jim namreč pomagate ustvarjati njihovo samozaupanje in samopodobo. Za družine, kjer imajo otroci možnost, da se razvijejo v samozavestne in neodvisne posameznike, so značilne naslednje lastnosti:

-          Neomejeno izražanje misli, čustev in opažanj;

-          Enakopravnost in pravičnost za vse;

-          Zdrava komunikacija;

-          Razumno postavljena pravila;

-          Otroci so deležni ustrezne vzgoje in podpore;

-          Zdrave meje;

-          Sprotno reševanje težav;

Starši, sledi sedem ključnih stvari, ki jih velja upoštevati, da bi svojim otrokom zagotovili, da se razvijejo v čustveno zrele in neodvisne odrasle osebe:

1.      Spodbujajte otrokovo vedoželjnost.

Ena od glavnih lastnosti zdravih družin in skupnosti ter celo držav je, da je v njih dovoljeno vedno izražati misli in opažanja. Skrivnosti in nejasna pravila pa so značilni za disfunkcionalne družine. Otroci so že po naravi zelo radovedni in jih zanima čisto vse. To vedoželjnost morajo starši spodbujati, ne pa je zatirati.

 

 2.      Spoštujte svoje otroke.

Spoštovati svoje otroke pomeni, da jih poslušate in upoštevate. Tako jim dajete občutek vrednosti. Ni se vam treba strinjati z vsem, kar povedo, a to, da jih boste poslušali in poskušali razumeti, jim bo pomagalo razviti samospoštovanje. Izogibajte se kritikam, ki ne vpliva pozitivno na otrokovo samopodobo.

Namesto tega raje spodbujajte želeno vedenje. Jasno postavite meje in otroku predstavite negativne posledice, nikakor pa otroka ne zasmehujte in kritizirajte. Zaradi spoštljivega odnosa, ki ga boste imeli do njega, bo tudi vaš otrok zrasel v spoštljivo odraslo osebo.

 

 3.      Sprejmite otrokova čustva.

Starši svojim otrokom pogosto prepovedujejo izražati jezo, žalost, celo navdušenje. Taki otroci se potem naučijo potlačevati taka čustva, zaradi česar imajo kot odrasli lahko težave v odnosih z drugimi ljudmi, lahko pa postanejo celo depresivni. Dovolite svojim otrokom, da izrazijo vse vrste čustev.

Če je vaš otrok žalosten ali jezen, mu bodite v oporo, ga potolažite in mu pokažite, da ga imate radi. A zavedajte se, da izražanje čustev ne pomeni, da jim lahko sledijo tudi morebitna neprimerna dejanja. Bratec ima vso pravico biti jezen na svojo sestrico, nikakor pa ni primerno, da jo udari.

 

4.      Spoštujte meje, ki vam jih postavijo otroci.

Spoštovanje otrokovih misli in čustev je spoštovanje njegovih meja. Vse vrste nasilja so nedovoljen poseg v otrokov osebni prostor. Starši, spoštujte tudi otrokovo lastnino, prostor in zasebnost. Ne berite jim elektronske pošte ali dnevnika ali stikajte po njihovi sobi.

 

5.      Dovolite otrokom, da sprejmejo odločitve, prevzemajo odgovornost in so neodvisni.

Otroci, ki so nezdravo navezani na svoje starše, imajo težave pri izražanju svojega mnenja. Otroci potrebujejo pomoč pri učenju reševanja težav in izražanju mnenja, starši pa gredo večinoma v dve skrajnosti. Veliko otrok mora že od malih nog sprejemati preveliko odgovornost ter se nikoli ne naučijo, da lahko računajo na kogarkoli. Spet druge otroke pa starši ves čas nadzirajo ali preveč razvajajo – taki otroci bodisi ne znajo sprejeti lastnih odločitev pa imajo popolno svobodo glede vsega.

Otroci se upirajo nadzoru, saj želijo razviti samonadzor. Neodvisnost je v njihovi naravi, ki pa je ne smemo enačiti z uporništvom. Starši morajo otrokom postaviti meje, primerne njihovi starosti, in jih tako naučiti samokontrole. Starši naj bodo otrokom učitelji in naj jim pomagajo sprejemati lastne odločitve ter jim dovolijo tudi napake, iz katerih se bodo lahko učili in si nabirali izkušnje.

 

6.      Vaša pravila in morebitni mehanizmi kaznovanja naj bodo razumni in jasno predstavljeni.

Nezdravo navezani otroci prihajajo iz družin, v katerih ni meja ali pa v katerih veljajo zelo stroga ali nejasna pravila. Otroci potrebujejo varno okolje, v katerem veljajo predvidljiva, jasna in poštena pravila. Če se pravila in kazni kar naprej spreminjajo ali če so zelo stroga, otroci namesto tega, da bi se kaj naučili iz svojih napak, postanejo prestrašeni in jezni. Zato naj bodo pravila jasna, držati pa se jih morata oba starša.

Starši, s starejšimi otroki se o pravilih pogovorite in jim dovolite, da tudi oni izrazijo svoje mnenje, hkrati pa imejte na njihova vprašanja vedno pripravljene trdne argumente. Raziskave so pokazale, da lahko telesno kaznovanje vodi do čustvenih težav v odrasli dobi. Kazni naj bodo zato razumne in človeške.

 7.      Skrbite za svoje otroke.

Otroci potrebujejo ljubezen in razumevanje. In to ne pomeni, da jih razvajate. Nekateri starši svojim otrokom izkazujejo ljubezen tako, da jim kupujejo darila ali jim vse dovolijo. A to nikakor ni nadomestilo za izražanje naklonjenosti in razumevanja, ki ju otroci še kako potrebujejo, da bodo zrasli v samozavestne in ljubeče odrasle.

Vir: PsychCentral l Foto: Freedigitalphotos

 

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Perfekcionistke bolj nagnjene k poporodni depresiji

Otroci se preko odnosa s svojimi starši naučijo, kdo so in kako lahko izražajo svoje vrednote, potrebe in občutke. Starši, prav zato je zelo...

Sta nezadovoljstvo in materializem povezana?

Otroci se preko odnosa s svojimi starši naučijo, kdo so in kako lahko izražajo svoje vrednote, potrebe in občutke. Starši, prav zato je zelo...

Kako v materialističnem svetu vzgojiti nematerialističnega otroka

Otroci se preko odnosa s svojimi starši naučijo, kdo so in kako lahko izražajo svoje vrednote, potrebe in občutke. Starši, prav zato je zelo...

Naučite otroka, kako se uspešno soočiti s stresom in anksioznostjo

Otroci se preko odnosa s svojimi starši naučijo, kdo so in kako lahko izražajo svoje vrednote, potrebe in občutke. Starši, prav zato je zelo...