Kako pomagati depresivnemu mladostniku

Kako pomagati depresivnemu mladostniku

Pritisk vrstnikov, prevelika pričakovanja v učnem okolju in telesne spremembe lahko mladostnike spravijo v veliko stisko. Depresija pri mladostnikih je resno zdravstveno stanje, ki pri posamezniku povzroči nenehno žalost ter izgubo zanimanja za kakršnokoli aktivnost. Vpliva na to, kako mladostnik razmišlja, čustvuje in se vede ter lahko povzroči čustvene, funkcionalne in telesne težave. Motnje razpoloženja, med katere spada tudi depresija, se lahko pojavijo v kateremkoli življenjskem obdobju, so pa simptomi me depresijo pri odraslih in mladostnikih različni.

Depresija pri mladostnikih ne izraža posameznikove šibkosti ali je nekaj, kar bi lahko premagali z močno voljo – lahko ima resne posledice in zahteva dolgotrajno zdravljenje. V večini primerov pomaga kombinacija medikamentoznega zdravljenja in psihološkega svetovanja.

Starši, pomembno je, da svojemu mladostniku pokažete zanimanje in željo po razumevanju njegovih/njenih čustev ter mu poveste, da vas skrbi zanj. Morda ne boste razumeli, zakaj se vaš mladostnik ali mladostnica počuti tako nemočno. Pomembno je, da svojemu otroku prisluhnete in ga ne obsojate. Pomagajte mu graditi pozitivno samopodobo.

Svojega mladostnika ali mladostnico zato spodbujajte:

Da sklepa in ohranja zdrave prijateljske odnose. Pozitivni medsebojni odnosi bodo vašemu otroku pomagali do več samozavesti, poleg tega pa bo na tak način ostal povezan z drugimi. Svojega mladostnika ali mladostnico spodbujajte, naj se izogiba družbi ljudi, ki na kakršenkoli način slabo vplivajo na njegovo/njeno počutje.

Da ostane aktiven. Udejstvovanje v različnih športnih ali drugih obšolskih dejavnostih ali občasno delo lahko vašemu mladostniku/mladostnici pomaga, da se bo osredotočil/-a na pozitivne stvari in se ne vdajal/-a negativnim mislim in škodljivemu vedenju.

Poišče pomoč. Mladostniki težko poiščejo pomoč. Zato spodbujajte svojega otroka, da se odpre in se pogovarja z družinskimi člani ali z ljudmi, ki jim zaupa.

Da ima realna pričakovanja. Veliko mladostnikov se obsoja, če jim ne uspe dosegati nerealnih standardov, pa naj bo v šoli, pri športu ali videzu. Starši, svojemu otroku jasno povejte, da je popolnoma v redu, če ni popoln.

Da si poenostavi življenje. Svojega otroka spodbujajte, da preudarno izbira svoje zadolžitve in si postavlja realne cilje. Mladostnik/mladostnica mora razumeti, da je v redu, če naredi manj, ko se ne počuti dobro.

Da se organizira. Svojemu mladostniku/mladostnici pomagajte načrtovati aktivnosti ter ga/jo spodbujati, da ostane organiziran/-a.

Da piše dnevnik. Pisanje dnevnika lahko pomaga izboljšati razpoloženje, saj skozi pisanje mladostnik/mladostnica izraža svojo bolečino, jezo, strah ali druga čustva.

Da se poveže z drugimi vrstniki, ki imajo podobne težave. Izmenjava izkušenj z ljudmi, ki imajo podobne težave, je lahko vašemu otroku v veliko pomoč.

Da ostane zdrav/-a. Poskrbite za ustrezen prehranjevalni ritem in zdravo prehrano, redno gibanje in dovolj spanja.

 

Vir: Mayo Clinic l Foto: Freedigitalphotos.net