Depresija pri otrocih: Bodite pozorni na te znake

Depresija pri otrocih: Bodite pozorni na te znake

Simptomi depresije so pri otrocih in mladostnikih drugačni kot pri odraslih. V idealnem svetu bi otrok jasno in glasno povedal, da z njim nekaj ni v redu, v realnosti pa najmlajši pogosto sploh ne vedo, kaj čutijo. Lahko jih je strah teh nepoznanih občutkov ali pa se jih sramujejo. Ravno zato je zelo pomembno, da so starši pozorni na kakršnekoli spremembe v njihovem vedenju.

Ko so otroci ali mladostniki v stiski, se namreč zelo pogosto vedejo drugače kot običajno. Zgodi se, da se zaprejo vase, dosegajo slabši učni uspeh, zavračajo aktivnosti, ki so jih prej imeli radi ... Pogosto so tudi jezni in razdražljivi. Če ste starši mladostnika, tega nikar takoj ne pripišite puberteti.

Depresivni otroci in mladostniki tudi pogosto preveč ali premalo spijo.

Naj poudarimo, da nobeden od naštetih znakov še ni jasni kazalec na depresijo. Vendar pa kakršnekoli spremembe v vedenju od staršev zahtevajo večjo pozornost. Najbolj pomembno je, da starši ne spregledajo jasnih in dlje trajajočih sprememb v vedenju. Ne bojte se pogovora s svojim otrokom. Približajte se mu na prijazen, ljubeč in podporen način. Ponudite mu podporo in mu zagotovite, da mu boste pomagali in mu stali ob strani. Poudarite, da se duševne motnje ne smemo sramovati in otroku povejte, da ima na voljo veliko različnih oblik pomoči.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net