Depresivne ženske podvržene dvakrat večjemu tveganju za srčni infarkt

Depresivne ženske podvržene dvakrat večjemu tveganju za srčni infarkt

Rezultati 12 let trajajoče avstralske raziskave pravijo, da naj bi bilo tveganje za srčni infarkt pri ženskah, ki trpijo za depresijo, kar dvakrat večje kot pri zdravih ženskah. Izsledki so bili objavljeni v strokovni reviji Stroke: Journal of the American Heart Association.

V raziskavo je bilo vključenih 10.547 žensk med 47. in 52. letom. Kot so ugotovili raziskovalci, je bilo tveganje za srčni infarkt pri depresivnih ženskah kar 1,9-krat večje kot pri ostalih. Seveda so raziskovalci ob tem upoštevli še druge dejavnike tveganja, kot so starost, življenjski slog in socio-demografski dejavniki.

Epidemiologinja dr. Caroline Jackson pravi, da se morajo zdravniki zavedati dolgoročnih posledic duševnih motenj na telesno zdravje, zato bi morali biti pri obravnavi svojih bolnic pozorni tudi na to. Dr. Jackson še dodaja, da so do zdaj vse raziskave spregledale potencialni vpliv depresije na druga bolezenska stanja.

V tem primeru gre torej za prvo obsežnejšo raziskavo, s katero so raziskovali povezavo med depresijo in srčnim infarktom pri ženskah v zgodnjih srednjih letih. Edina raziskava, s katero so lahko primerjali rezulatate, je bila ameriška raziskava, s katero so ugotovili za 30 % večje tveganje za srčni infarkt med depresivnimi ženskami. Razlika med raziskavama je v tem, da so bile ženske v ameriški raziskavi 14 let starejše.

Avstralski raziskovalci so analizirali rezultate nacionalne ankete o zdravju žensk. Ženske, ki so v njej sodelovale, so vsaka tri leta med leti 1998 in 2010 odgovarjale na vprašanja o svojem duševnem in telesnem zdravju.

Približno 24 % udeležnek raziskave je bilo depresivnih, v času trajanja raziskave pa jih je 177 prvič doživelo srčni infark. Na podlagi teh rezultatov so raziskovalci izračunali povezavo med depresijo in pojavom srčnega infarkta.

Da bi lahko čim bolj ločili same depresije, so izločili dejavnike, ki sicer lahko vplivajo na srčni infarkt, med drugim starost, socioekonomski status, življenjske navade, kot so kajenje, uživanje alkohola in telesan dejavnost, druga zdtavstvena stanja, kot so povišan krvni tlak, bolezni srca in pžilja, debelost in sladkorna bolezen.

Dr. Jackson je ugotovila, da čeprav je tveganje za srčni infark večje pri bolnicah z depresijo, pa je splošno tveganje za srčni infarkt pri tej populaciji relativno nizko. Pri ameriški raziskavi se je pokazalo, da je le 2 % žensk med 40. in 50. letom doživelo srčni infarkt, pri avstralskih ženskah pa je bil ta odstotek še nekoliko nižji in je znašal 1,5 %.

Raziskovalka meni, da bodo potrebni dodatni ukrepi za preprečevanje depresivnosti med mlajšimi ženskami, saj lahko ta duševna bolezen neposredno vpliva na možnost pojava srčenga infarkta že v zgodnjih srednjih letih njihovega življenja.

Dr. Caroline Jackson pravi, da še vedno ni popolnoma jasno, zakaj ima depresija pri raziskovani populaciji tako močan vpliv na pojav srčnega infarkta. Po njenih besedah bi lahko vzroke iskali v vnetnih in imunoloških procesih ter njihovem vplivu na ožilje.

Vir: Psychology Today l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Srečnejši ljudje imajo manj možnosti za to, da zbolijo za srčno-žilnimi boleznimi

Rezultati 12 let trajajoče avstralske raziskave pravijo, da naj bi bilo tveganje za srčni infarkt pri ženskah, ki trpijo za depresijo, kar dvakrat večje...