Depresivne mame se bolj kot na otrokove potrebe osredotočajo nase

Depresivne mame se bolj kot na otrokove potrebe osredotočajo nase

Raziskava, objavljena v strokovni publikaciji Psychological Science, je pokazala, da depresija pri materah močno vpliva tudi na opravljanje njihove materinske vloge. Raziskovalci so prišli do spoznanja, da se mame, ki trpijo za to duševno motnjo veliko bolj osredotočajo nase in na svoje težave, ob tem pa so njihovi otroci kar nekako potisnjeni ob stran.

Strokovnjaki so na splošno zaznali porast depresivnih simptomov med materami, ki pa se posredno zrcalijo tudi na njihove otroke. Kot so pojasnili raziskovalci z Univerze v Teksasu, so celi dve leti spremljali 319 mater in otrok ter ugotovili, da simptomi depresije resnično negativno vplivajo na materino zmožnost opravljanja starševske vloge.

Otroki imajo namreč številne potrebe, včasih znajo biti zelo nepredvidljivi ter od staršev zahtevajo nenehno pozornost. Mame, ki trpijo za depresijo, so tako nemalokrat le s težavo kos svojim otrokom in njihovim ves čas spreminjajočim se potrebam. Ne nazadnje so težko kos že simptomov svoje motnje, ki močno zaznamuje njihovo življenje in delovanje.

Tudi pretekle raziskave so že potrdile, da depresija močno vpliva na kakovost opravljanja starševske vloge – starši so navadno slabše razpoloženi, hkrati pa tudi manj odzivni za potrebe otrok. Njihovi odzivi so skratka precej nepredvidljivi in zato tudi za otroke lahko predstavljajo precejšen stres.

Raziskovalci so opazili, da matere, ki trpijo za depresijo, otrokom ne namenjajo kakšne posebne pozornosti, če je to v okviru nekih sprejemljivih norm. Kadar pa je otrokovo vedenje postalo neprimerno, pa so se matere nanj odzvale zelo burno in negativno. Kadar torej otrokovo vedenje postane težje obvladljivo, matere nanj zelo burno reagirajo in ga želijo na najhitrejši možen način (ki ni vedno tudi najbolj primeren) zatreti.

Zelo pomembno je torej, da matere, ki trpijo za depresijo, poiščejo ustrezno strokovno pomoč, saj lahko v nasprotne primeru trpi življenje vseh družinskih članov.

 

Vir: Psych Central News l Foto: sxc.hu