Depresivni ste lahko tudi zaradi uporabe pametnega telefona

Depresivni ste lahko tudi zaradi uporabe pametnega telefona

Poprečen uporabnik pametnega mobilnega telefona naj bi napravo preveril približno 150-krat dnevno, skoraj tretjina uporabnikov pa priznava, da so zasvojeni z uporabo le-te. Vsi vemo, da je nezdravo, če smo ves dan na telefonu. Nova raziskava pa ugotavlja, da je to lahko tudi znak depresije. Ljudje, ki neprestano uporabljajo ali preverjajo stanje naprave, lahko pravzaprav poskušajo izboljšati svoje negativno razpoloženje.

Namen raziskave je bil preučiti povezavo med odvisnostjo od mobilnega/pametnega telefona in osebnostjo proučevanih ljudi. Ugotovili so, da bi lahko prekomerna uporaba naprave bila tesno povezana s čustveno nestabilnostjo.

Raziskava je bila opravljena preko spleta in je zajela 346 študentov. Merila je uporabo naprave, pet osebnostnih lastnosti (vestnost/natančnost, nevrotičnost/obsedenost, odprtost/odkritost, všečnost, ekstravertiranost), materializem in potrebo po vzburjenosti. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki uporabljajo svojo napravo pogosteje, bolj nagnjeni k nestabilnosti razpoloženja, materializmu in temperamentnem obnašanju. Manj pa so tudi sposobni biti pozorni na trenutno nalogo oz. delo. Pričakovano pa so osebe z impulzivnimi značajem prav tako bolj nagnjene k zasvojljivi uporabi naprave. Nasprotno pa se je pokazalo pri introvertiranih osebah, za katere bi sicer pričakovali, da zaradi manjše družabnosti pogosteje uporabljajo mobilne telefone. Raziskovalci so ugotovili, da osebnostna lastnost, kot je introvertiranost, ni povezana z odvisnostjo od uporabe mobilnega (pametnega) telefona. Prav tako z odvisnostjo ni povezana osebnostna lastnost vestnost/natančnost.

Kot večina različnih zasvojenosti tudi uporaba mobilnega/pametnega telefona deluje kot poskus izboljšanja razpoloženja posameznika. Nenehno preverjanje elektronske pošte, pošiljanje sporočil, twitanje in brskanje po spletu delujejo pomirjevalno oz. preusmerjajo pozornost posameznika od vsakodnevnih skrbi in mu tako zagotavlja tolažbo, pa čeprav le začasno.

 

Vir: Huffington Post l Foto: Freedigitalphotos.net