Dobro počutje pride iz zadovoljstva s samim seboj

Dobro počutje pride iz zadovoljstva s samim seboj

Mario Sambolec. Poimenuje se tudi Dr. Feelgood. Ta vzdevek mu je pred leti nadela ena od njegovih strank, Mario pa ga je vzel za svojega. Popolnoma upravičeno. Njegova glavna misija je namreč postala pokazati ljudem, kako se zares počutiti dobro.

In Mario s svojo pozitivno energijo ter prijaznim in dostopnim, a še vedno zelo profesionalnim pristopom to tudi pooseblja. Najdete ga na www.feel-good.si

 

Kdo je Mario? Kako bi se opisal?

Prehrana trenutno v mojem življenju igra zelo pomembno vlogo. Ko nekdo omeni mene in moje ime, preprosto ne more mimo prehrane. Od najbližjih sem kdaj celo deležen kritike, da se o čem drugem z mano sploh ni mogoče pogovarjati. (smeh)

V življenju mi je zelo pomembno tudi to, da si znam napolniti baterije in si povrniti energijo, ki jo dajem v to, kar počnem. Rad se umaknem v naravo, saj mi daje veliko.

Zelo rad bi se opisal tudi kot nekdo, ki je uspešen. Uspeh mi veliko pomeni. Ampak tu nimam v mislih uspeha, ki ga določajo družbena merila, to je le nek konstrukt. Želim biti uspešen po svojih merilih. Rad bi dosegal in presegal svoje mejnike. Želim biti dober soprog, oče, sin, stric, brat, prehranski strokovnjak, zagovornik prave hrane ...

 

V preteklosti si bil zelo uspešen športnik, vendar si naposled izbral drugo pot. Kateri je bil tisti mejnik, ki ti je pokazal, kaj želiš, kakšno je tvoje poslanstvo?

Moja sestra Vesna bi se zdaj nasmejala. Ko sem še obiskoval gimnazijo, sem bil olimpijsko kategoriziran športnik, čakala me je res svetla prihodnost. V športu sem bil res dober. Košarki sem namenjal večino svoje energije.

Vse ostalo mi je bilo bolj kot ne nepomembno, tudi prehrana. Bilo mi je vseeno, kaj sem dal v usta, saj sem verjel, da bom zaužito že porabil. Ampak to s stališča hranil in hranilne vrednosti seveda ne drži.

Več ko športnik trenira, več hranil potrebuje, da se lahko uspešno regenerira. Jaz pa za to nisem poskrbel. Moje telo je trpelo, imel sem težave z regeneracijo, kup različnih poškodb. In zaradi ene od poškodb sem se dobesedno zlomil. Moral sem na zahtevno operacijo gležnja, ki ji je sledilo težko obdobje rehabilitacije. Vse skupaj je trajalo približno eno leto. Doživel sem krizo identitete.

Moje življenje se je vrtelo okrog športa, treningov, soigralcev. Potem pa se zgodi taka operacija, ki te priklene na kavč, na bolnišnico, na rehabilitacijo ... Kar naenkrat vseh teh ljudi, s katerimi sem bil prej povezan, ni več ob tebi.

To je bil zame čas krize identitete, bil pa je tudi čas avtorefleksije. Spraševati sem se začel, kdo sem in kam grem.

Postalo je jasno, da košarka ne bo več del mojega življenja. Bolj ko sem razmišljal o sebi, bolj sem ugotavljal, da je veliko mojih zdravstvenih težav posledica napačnega pristopa in dela v času moje športne kariere, tako z vidika načrtovanja treninga kot tudi z vidika prehrane.

To je bila velika prelomnica v mojem življenju, tako sem obrnil nov list. Mnogi, ki me poznajo od včasih, pravijo, da sem starega Maria skoraj pokopal. Ta sprememba je bila res dramatična.

 

Zakaj ravno Feelgood? Kaj v sebi združuje ime tvoje blagovne znamke?

Zelo sem vesel, da ima ime moje blagovne znamke zadaj zelo osebno zgodbo, da izhaja iz mene. Moja dobra prijateljica Špela Goltes je pred leti prišla k meni. Spomnim se njenega žalostnega pogleda. Utrpela je poškodbo kolena in vse, kar je rada počela v življenju, (smučanje, hoja v hrib, tek ...), ji je bilo vzeto.

K meni je prišla po napotke glede krepitve mišic, ker ji nihče ni znal povedati, kako naj vadi. Po približno petih ali šestih mesecih skupne vadbe je spet lahko normalno obremenila nogo in dobila zaupanje vanjo.

Danes lahko smuča, teče, dela na vrtu ... Je bolj fit in aktivna, kot je bila kadarkoli prej. In prav ona mi je nekoč rekla, da sem njen Dr. Feelgood. Špela je posadila seme, ki je vzklilo in zdaj raste. (smeh)

 

Katere so po tvojih izkušnjah največje zablode, miti, ki obstajajo na področju prehrane?

O tem se premalo govori. Odmaknili smo se od teh vprašanj, ker smo preprosto sprejeli vse te mite in zablode ter jim nadeli oznako dejstva. Z besedo dejstva se danes opleta kar vsepovprek.

Večkrat pravim, da je prehrana dosegla status religije. Danes veliko diskutiramo o mnenjih, dejstva pa smo popolnoma spregledali oziroma jih prilagodili.

Jaz trdim, da v prehrani obstaja resnica, samo zameglili smo jo. Ti miti in zablode so se razvili iz nespoštovanja naravnih zakonov.

V zadnjih 50-ih letih smo doživeli odklon od prave, naravne hrane, industrijsko predelano hrano smo začeli jemati kot večvredno. Sami sebe smo prepričali, da je nek izum industrije več vreden od tistega, s čimer nas naša mati Narava hrani že dva in pol milijona let.

Danes denimo verjamemo, da je jajčni rumenjak nadvse škodljiv, margarini dajemo prednost pred surovim maslom, meso raje pečemo na sončničnem olju kot na svinjski masti, saj smo prepričani, da nam ta škoduje. To je le nekaj zablod.

 Vsi ti interesi, ki smo se jim podredili, so močno načeli naše zdravje.

 

Veliko ljudi pravi, da je zdrava prehrana rezervirana za tiste z višjimi prihodki. Kaj praviš o tem?

Industrija prehrane nas je prepričala v to, da je zdrava hrana draga hrana. Tudi sam sem odraščal z omejenimi sredstvi. Če mi nekaj ni bilo všeč, sem to slej ko prej moral pojesti, drugače sem ostal lačen.

Mama in oče sta me naučila ekonomičnosti, hkrati pa sta mi tudi pokazala, da se vsem dobrim stvarem v življenju kljub pomanjkanju sredstev ni treba odreči.

Industrija nam narekuje trende in temu primerno postavlja cene. Če sledimo tem smernica, ne bomo nikoli prišli iz začaranega kroga. Celotna Feelgood filozofija in nauk, ki ga želim deliti naprej, pa je, da je mogoče jesti zdravo in hranilno bogato hrano za zelo razumen denar.

Moja sestra Vesna je mama dveh otrok. S sredstvi, ki jih ima na razpolago, mora nahraniti vsa lačna usta. Njej je to filozofijo fantastično uspelo spraviti v prakso. Dokazala je, da si je zdravo hrano mogoče privoščiti in to zdaj skupaj dokazujeva na najinih kuharskih delavnicah.

Ne gre za oznake eko, bio ... Smisel je drugje.

 

 

Kje konkretno vidiš svoje mesto na področju prehrane?

Moje mesto tu je zelo jasno. Rad bi izpostavil, da danes prehranski strokovnjaki stojimo vsak na svojem piedestalu. Vsak hvali svoj način prehranjevanja.

In nek poprečen posameznik, kot so denimo moja babica, moja mama, moja sestra z dvema otrokoma in tako naprej, se sprašujejo, kam pa sodijo oni, če se ne morejo poistovetiti z nobenim od predlaganih načinov prehranjevanja.

Moja naloga je, da se lahko prilagodim in pomagam vsakomur. Spoznati moram njegove potrebe, želje, cilje, zdravstveno stanje.

Želim biti glavni zagovornik hranilne večvrednosti prave hrane. Hranilna vrednost je namreč nekaj, kar smo popolnoma zanemarili. Dejstvo je, da človeško telo za svoje nemoteno delovanje potrebuje določena hranila, kot so vitamini, minerali, amino kisline, maščobne kisline ... Zavedati se moramo, da določena živila vsebujejo več hranil kot druga. Tako se sam držim načela, da izbiram živila, ki imajo določenega hranila več kot druga.

Ljudem želim pomagati izbirati pravo, naravno hrano. Razmerja posameznih hranil so že stvar posameznika, njegovih potreb, ciljev, želja. To so že finese.

Težko si bomo uničili svoje zdravje, če bomo imeli zdrav odnos do prave hrane. Si bomo pa lahko kar hudo uničili zdravje z nekim restriktivnim, nerazumevajočim odnosom do hrane. To pomeni, da se bomo odrekali nečemu, česar sploh ne razumemo. Odrekamo se nečemu, česar sploh ne razumemo. Zato ljudem svetujem, naj vendarle uporabijo malo zdrave pameti.

 

Tvoji pogledi na prehrano so zelo bazični, z njimi se vračaš h koreninam, vendar pa se s svojo filozofijo tudi popolnoma oddaljuješ od vsega "gurujstva" na področju prehrane. Kako ljudem predstavljaš svojo filozofijo, jih ponovno učiš zdrave kmečke logike?

Zveni lažje, kot je v resnici. Ko sem pred skoraj desetletjem začenjal svojo pot, sem imel enak nazor, kot ga imam danes, vendar je bil drugačen moj pristop. Bil sem namreč precej agresiven v prepričevanju in ljudje niso bili pripravljeni narediti tako drastičnega preskoka.

Svoj pristop sem v vseh teh letih dodobra izpilil. Vedno želim prisluhniti ljudem, s katerimi delam, ter prepoznati, kako jim lahko pomagam.

Dva popolnoma različna posameznika lahko po popolnoma različnih poteh pripeljem do istega cilja. Kot strokovnjak ne smem ocenjevati posameznika, njegovih mnenj in prepričanj, ampak mu pokazati, kako usklajena so njegova prepričanja z njegovimi cilji.

Ljudje namreč pogosto verjamemo eno, naši cilji pa so popolnoma drugje. Ljudem moram znati pokazati, kako prilagoditi bodisi cilje bodisi prepričanja. To se mi zdi pomembneje kot prepričevati ljudi.

Prehrana je namreč izjemno intimna stvar in tega se mora zavedati tudi prehranski strokovnjak.

 

Mario, kaj pa zate pomeni počutiti se dobro, biti zdrav?

Gre za celostni pristop, celostno delo na sebi. Sam si želim biti vsak dan boljša oseba, kot sem bil včeraj. Posvečam se področjem, ki so mi pomembna, in kjer vidim možnosti nadgradnje, sprememb.

Dobro počutje pride iz zadovoljstva s samim seboj. V življenju nam ne more biti pomembnih 30 ali še več stvari. Znati moramo narediti selekcijo.

 

Kako vidiš razvoj svoje profesionalne poti v prihodnje? Kateri so največji in zate najbolj želeni izzivi?

Že nekaj let se ukvarjam s prebojem, iščem načine, kako doseči vse tiste ljudi, za katere vem, da jim lahko pomagam, pa me še ne slišijo.

Trenutno v tem okolju še ne pridem do izraza, ker tisto, kar jaz govorim, ljudje neradi slišijo. Jaz ne govorim o tem, kaj je trenutno popularno v prehrani.

Govorim o tem, da je kuhanje super, da sta super hrana kislo zelje in borovnice, ne pa goji jagode in ne vem kaj še.

Govorim ravno nasprotno, kar nam govorita marketing in živilska industrija. Zato izgubljam.

Želim predreti ta zvočni zid, slovensko mejo ... V globalnem kontekstu zame in za mojo blagovno znamko ni meja. Svojo besedo bi rad razširil tja, kjer so ljudje nekoliko bolj odprti do resnice.

 

Avtorica: Andreja Košir

Foto: Osebni arhiv Maria Sambolca

Mario Sambolec
Mario Sambolec

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 2. del: Katera hrana je potlej problem, če to niso maščobe in zelenjava ni rešiteljica?

Mario Sambolec. Poimenuje se tudi Dr. Feelgood. Ta vzdevek mu je pred leti nadela ena od njegovih strank, Mario pa ga je vzel za svojega. Popolnoma...

Vitamini za dušo

Mario Sambolec. Poimenuje se tudi Dr. Feelgood. Ta vzdevek mu je pred leti nadela ena od njegovih strank, Mario pa ga je vzel za svojega. Popolnoma...