Duševno zdravje in pomembnost promocije zdravja na delovnem mestu - III. Del

Duševno zdravje in pomembnost promocije zdravja na delovnem mestu - III. Del

V predhodnem prispevku si izvedel/a, zakaj uveljavljati promocijo na delovnem mestu in kateri so učinki promocije na delovnem mestu.

Danes te čaka še zadnji del, v katerem bomo nadaljevali s promocijo zdravja, ki je učinkovita na delovnem mestu, zakaj je pomembno zavedanje glede promocije zdravja, od česa je odvisna uspešnost ukrepov promocije zdravja ... Zato te vabimo k prijetnemu branju, pridno nam sledi še naprej in všečkaj ter deli današnjo objavo na FB. Smile

Katera promocija zdravja na delovnem mestu je učinkovita?

Učinkovita promocija zdravja na delovnem mestu je na prvem mestu prilagojena potrebam posameznikov in organizaciji. Promocija vključuje oceno trenutnega stanja, ustrezno sestavljen načrt poteka aktivnosti, izvedbo, v kateri sodelujejo vsi zaposleni in preverjanje učinkovitosti programa. Pri promociji zdravja je treba dodatno upoštevati rizične skupine oziroma delež organizacije, ki se že srečuje z določenimi izzivi na delovnem mestu (npr. kadilci, kronični bolniki, invalidi, delovna mesta z visoko oceno tveganja, mladostniki itd.).

Pomembno je zavedanje, da promocija zdravja ni le obvezen ukrep, ki mu mora vsako podjetje zadostiti, temveč da gre za družbeno odgovorno ravnanje, ki prenese dolgoročne posledice za nekaj generacij naprej. Odgovornost pade na nas, posameznike, ki delujemo znotraj organizacij različnih strok in velikosti.

Uspešno ukrepov promocije zdravja na delovnem mestu je odvisna tudi od raznolikosti programa. Raziskave na tem področju kažejo, da so najbolj uspešne metode vzdrževanja zdravja na delovnem mestu zgrajene na podlagi združevanja različnih strok. Priporočljivo je zajeti vse zahteve delovnega mesta, kot so psihosocialna klima, fizično počutje zaposlenih, življenjski slog, prehrana in ergonomija.

Zelo pomembno in prav za prav nujno je tudi merjenje učinkovitosti programa. Merjenje učinka nam da vedeti, ali so uporabljene metode, primerne za določeno ciljno skupino oziroma organizacijo, prav tako pa nam da možnost nadaljnjega razvoja dobre prakse, kar je ključnega pomena pri celotnem procesu promocije zdravja na delovnem mestu.

Pomembna je tudi sama promocija promocije zdravja na delovnem mestu, saj je to ključno zavedanje za nadaljnji razvoj organizacij in zaposlenih. Kot smo omenili že prej, se je treba zavedati lastne odgovornosti prispevanja k bolj zdravi in zadovoljni družbi, v kateri imamo posamezniki več možnosti za razvoj ter ustvarjanje.

Promocija zdravja na delovnem mestu je enako pomembna kot marketing, prodaja in proizvodnja. Brez zdravja zaposlenih ni napredka organizacije in razmišljanje, da je vsak posameznik nadomestljiv, je le spodbujanje nekonstruktivnega individualizma, ki nas lahko pripelje samo k propadu. Treba je ceniti sebe in sočloveka in ustvarjati okolje za sodelovanje ter razvoj.

Gabriela Lukman, Mag. psih. še za konec pove:

»Vabim vse vas, zaposlene in delodajalce, da v svoji okolici ali na delovnem mestu postanete ambasadorji zdravja, kajti vsak delček šteje in vaše znanje ali spodbuda lahko zagotovo koristi vašemu sodelavcu, otroku ali prijatelju. »

Če imate za Gabrielo Lukman, Mag. psih. vprašanje, vezano na prispevek, nam pišite na urednistvo@epsihologija.si

Avtor: Gabriela Lukman, mag. psih.

 

Foto: Freeimages.com

Gabriela Lukman
Gabriela Lukman

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Ali boljše planiranje časa pomeni manj stresa? - I. Del

V predhodnem prispevku si izvedel/a, zakaj uveljavljati promocijo na delovnem mestu in kateri so učinki promocije na delovnem mestu. Danes te čaka...

Duševno zdravje in pomembnost promocije zdravja na delovnem mestu - II. Del

V predhodnem prispevku si izvedel/a, zakaj uveljavljati promocijo na delovnem mestu in kateri so učinki promocije na delovnem mestu. Danes te čaka...

Duševno zdravje in pomembnost promocije zdravja na delovnem mestu - I. Del

V predhodnem prispevku si izvedel/a, zakaj uveljavljati promocijo na delovnem mestu in kateri so učinki promocije na delovnem mestu. Danes te čaka...