Fant moje hčerke mi nikakor ni všeč, kaj naj naredim?

Fant moje hčerke mi nikakor ni všeč, kaj naj naredim?

Ko otroci odraščajo in začnejo počasi razpirati krila, je ob tem težko tudi staršem. Skrbi jih, da njihovi otroci ne bi zašli v napačno družbo, da jim kaj v življenju ne bi šlo narobe … Zelo pereče pa je vedno tudi vprašanje prvih zmenkov …

Mama osemnajstletnice je na primer zelo zaskrbljena, ker se njena hčerka dobiva s tri leta starejšim fantom. Hčerka šolo obiskuje v oddaljenem mestu, zato mama ne ve natančno, kaj se z njo dogaja. Poleg tega se mami ta fant po fotografijah z družabnih omrežij ne zdi niti malo primeren za hčerko.

To je le kratek izsek cele zgodbe, vendar smo prepričani, da bi se v teh nekaj vrsticah lahko prepoznal marsikateri starš. Kako torej do otroka pristopiti v takih primerih?

Klinična psihologinja, dr. Barbara Greenberg, pravi, da so skrbi staršev v takih situacijah popolnoma razumljive. Psihologinja svetuje, da naj se starši potrudijo in svojimi odraščajočimi otroki vzdržujejo dobro raven komunikacije. Odprta in odkrita komunikacija je zelo pomembna. Starši naj vedno poskušajo razumeti otrokove odločitve in jim svetovati na nevsiljiv način, predvsem pa jim ne smejo pridigati, saj jih bodo tako le odbili in od njih ne bodo več deležni take komunikacije, kot bi jo pričakovali in jo želeli. To velja za čisto vsa področja, ne samo za navezovanje prvih romantičnih stikov.

Starši naj se z otrokom odprto in odkrito pogovarjajo. Lahko mu predstavijo svoje poglede na situacijo, vendar bo končna odločitev v otrokovih rokah – ne glede na to, ali se bo odločil prav ali ne.

Starši naj nikar ne pritiskajo močno na svoje odraščajoče otroke in jim ne postavljajo nekih ultimatov. S takim načinom bodo dosegli popolnoma drugačen učinek, kot so ga želeli.

Zelo pomembno je, da starši stvari ne napihujejo in ne pričakujejo vedno le najslabše. Lahko jih skrbi, to je popolnoma naravno, ampak vedeti morajo, da se mora otrok učiti predvsem iz lastnih napak. To, da ga zavijajo v vato, nima nobenega smisla.

Kar je ravno tako pomembno je, da se starši ne prenaglijo s svojimi besedami in dejanji. Z različnimi nepremišljenimi potezami namreč starši lahko pogosto zelo ogrozijo odnos s svojim odraščajočim otrokom.

Dno obrazca

St Skratka, za kakovosten odnos med starši in otroki so pomembni odprta komunikacija, spoštovanje in sprejemanje.

 

Vir: Psychology Today l Foto: sxc.hu