Imejte svoje izdatke pod nadzorom

Imejte svoje izdatke pod nadzorom

Z denarjem je včasih res težko. Marsikdo se z njim ne znajde najbolje. Prav zato smo zbrali nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih boste imeli svoje finance pod večjim nadzorom.

Postavite si dolgoročne cilje. Tudi glede varčevanja za različne namene morate postaviti prioritete (varčevanje za pokojnino naj denimo prednost pred varčevanjem za šolanje otrok).

Oba s partnerjem/partnerko imejta pregled nad stroški gospodinjstva. S partnerjem/partnerko skupaj preglejta mesečne izdatke. Tako bosta oba imela jasen pregled nad financami gospodinjstva.

Bodite potrpežljivi. Če želite nov avto, bi radi šli na počitnice ali pa bi si privoščili kaj drugega, varčujte toliko časa, dokler ne boste imeli toliko denarja, kolikor ga potrebujete.

Uravnotežite svoj proračun. Z rednim spremljanjem prilivov in izdatkov boste imeli svoj proračun vedno pod nadzorom, s čimer se boste izognili nepotrebnemu stresu zaradi slabega finančnega stanja.

Varčevalni in osebni račun imejte odprta pri različnih bankah.  Če nimate ves čas dostopa do svojih prihrankov, bo skušnjava, da bi jih porabili, veliko manjša.

Vsak mesec si dajte na stran nekaj sredstev za različne "priboljške". Predlagamo, da si vsak mesec določite določeno vsoto denarja, ki jo lahko porabite po svoji želji. Bodite toliko disciplinirani, da postavljenega zneska ne boste nikoli presegli.

Vedno imejte na voljo tudi rezervo za hude čase. Zaloga za hude čase vam bo prišla prav v primeru izgube zaposlitve ali če se pojavi kakšen večji nepričakovan izdatek. Prav tako je pametno načrtovati varčevanje za različne večje izdatke, kot je na primer popravilo avtomobila, nakup kurjave, zavarovanje doma ...

Plačujte z gotovino. S plačevanjem z gotovino se boste izognili neracionalnemu trošenju - porabili boste toliko, kolikor imate v denarnici.