Impulzivni ljudje imajo pogosteje težave z odvisnostjo od hrane

Impulzivni ljudje imajo pogosteje težave z odvisnostjo od hrane

Po ugotovitvah ameriških raziskovalcev ljudje z impulzivno osebnostjo pogosteje razvijejo odvisnost od hrane. Določeno impulzivno vedenje torej lahko vodi do zlorabe alkohola in drog, prav tako pa tudi do nezdravega odnosa s hrano.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli bolj impulzivni ljudje pogosteje težave z odvisnostjo od hrane. Posledično so imeli impulzivni ljudje tudi pogosteje težave s čezmerno telesno maso in debelostjo.

Odvisnost od hrane je sicer ena od novejših oblik odvisnosti, ki pa ji stroka namenja čedalje več pozornosti. Po mnenju raziskovalcev iz zvezne države Georgia gre tako kot pri zlorabi alkohola, nikotina in drugih oblik drog tudi pri odvisnosti od hrane za podobne mehanizme. V Ameriki naj bila kar tretjina odraslih predebela, zaradi česar so podvrženi večjemu tveganju za razvoj sladkorne bolezni, srčne kapi, bolezni srca in ožilja ter nekaterih vrst rakavih obolenj.

Raziskovalci ob vsem tem opozarjajo, da če nekdo ravna impulzivno, to še ne pomeni, da bo postal debel, vendar ugotavljajo, da pogosto impulzivno vedenje lahko vodi do odvisnosti od hrane, ki posledično vpliva tudi na povečanje telesne mase.

Ta raziskava je ena prvih, ki se ukvarja s problematiko odvisnosti od hrane ter njenim vplivom na debelost.

Moderna prehrambna industrija nam ponuja res pestro možnost izbire. Sladka, slana in mastna živila so tista, po katerih ljudje pogosteje hlepimo.

Raziskovalci bodo zdaj poskušali priti do odgovorov, kako lahko zelo intenzivno hlepenje po določeni hrani dejansko vodi do debelosti.

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net