Je navada res železna srajca?

Je navada res železna srajca?

Kakšne so vaše navade? Vam življenje lajšajo ali ga otežujejo? Katero izmed navad bi najraje spremenili?

 

Kaj sploh je navada?

Navada je rutinsko vedenje, ki ga redno ponavljamo in pogosto izvajamo ne da bi se tega sploh zavedali. Za navade so odgovorni bazični gangliji v možganih, zaradi česar je drugi del možganov, ki je odgovoren za sprejemanje odločitev ob navadah manj aktiven. Možgani na ta način varčujejo s svojo energijo in nam omogočajo, da določene stvari počnemo ne da bi mislili nanje (npr. povsem avtomatično si zavežemo čevlje). Za nas so lahko zelo koristne, saj nam močno olajšajo vsakodnevno življenje. 

Ponavadi so navade vezane na določeno okolje oziroma določene situacije. V primeru, da okolje zamenjamo oziroma spremenimo, lahko to vpliva tudi na naše navade. Nekdo recimo pred službo vsak dan spije kavo in prebere časopis, ko gre na počitnice pa dan prične z jutranjim tekom. Poleg navad, ki se kažejo v našem vedenju, se ljudje razlikujemo tudi po navadah v mišljenju in komunikaciji. Nekdo je lahko navajen veliko sanjariti ali pa se pogosto smili samemu sebi, drugi morda razmišlja zelo optimistično.

Poznamo  navade, ki so za nas dobre in nam omogočajo kakovostnejše življenje, npr. točnost, zalivanje rož, zdrav zajtrk in podobno. Poznamo pa tudi navade, ki za nas niso dobre, saj nas omejujejo ali nam celo škodijo, npr. grizenje nohtov, kajenje, pretirano zapravljanje in podobno.

 

V naslednjem prispevku si bomo pogledali, kako slabe navade prekiniti.

 

Avtorica: Katja Z. Istenič, uni. dipl. psih., Hočem več

Foto: Freedigitalphotos.net