Kako iskati partnerja preko spleta?

Kako iskati partnerja preko spleta?

V prejšnjem prispevku smo si pogledali, katere prednosti in katere slabosti lahko srečujemo ob spoznavanju novih ljudi preko spleta. Tokrat pa si bomo pogledali, kaj je tisto, kar lahko storimo, ko iščemo partnerja preko spleta, da si povečamo možnosti za kakovostno zvezo.

Mnogo ljudi, ki si želi trdno in dobro zvezo, nima jasno izdelane predstave o svojih željah. Ne vedno, kakšen odnos si pravzaprav želijo, pač pa se večinoma odločajo tekom iskanja partnerja. Pomembno je, da si konkretno odgovorimo na vprašanja kot so: Kdo sem? Kako se vedem v zvezi? Kaj mi je najpomembnejše pri partnerju? Česa pri partnerju nikakor ne želim? Kakšno zvezo hočem? Kako bom vedel, da sem resnično našel, kar sem iskal? Kako se želim počutiti v zvezi? itd. Zakaj je to pomembno? Če imamo nejasne želje glede zveze, lahko svoje kriterije nezavedno znižamo oziroma opustimo, ko gre za konkretno osebo. Začasni metuljčki v trebuhu nam lahko zameglijo našo presojo, zaradi česar smo sami sebe sposobni prepričati, da je nekdo idealen za nas, čeprav čas kasneje pokaže, da je bil vse prej kot to. Če si recimo opredelimo, da je eden izmed naših pomembnih kriterijev, da je naš potencialni partner samski, bomo lažje zvesti sami sebi v primeru, da ugotovimo, da je oseba, ki nam je všeč, poročena. Konkretno izdelane želje nam pomagajo, da se izognemo nepotrebni bolečini ali razočaranjem ter da si povečamo možnost, da si s primernim partnerjem oblikujemo zvezo, ki si jo resnično želimo.

Ko iščemo partnerja preko spleta, je pomembno, da se naučimo tudi, kako učinkovito reči ne. Mnogim je neprijetno ob misli, da morajo nekoga zavrniti ter se namesto jasnega odgovora raje zatekajo k drugim strategijam, kot so izogibanje, izgovori, nejasnost, zavlačevanje itd. Zavrnitev po ovinkih je manj učinkovita, saj druga oseba tega lahko ne razume in je posledično zmedena, zaradi česar se sam proces zavrnitve zavleče. Tisti, ki ne znajo jasno reči ne, se pogosteje zapletejo v zveze, ki se ne skladajo z njihovimi željami. Zelo priporočljivo je osvojiti tudi različne veščine, ki nam omogočajo, da zvezi postavimo dobre temelje. S tem se naučimo, kako skupaj s partnerjem definirati zvezo, kako se dogovoriti, kdaj prekiniti z nadaljnim iskanjem preko spleta in kako kakovostno komunicirati.

Spletno iskanje partnerja je tako kot ostali načini spoznavanja odvisno zlasti od našega pristopa, motivacije, trenutnih okoliščin ter v veliki meri tudi od sreče. Pomembno je, da od sebe ne zahtevamo preveč naenkrat in da morebitnih zavrnitev ne jemljemo pretirano osebno. Raje dajmo času čas ter v spoznavanju bodočega partnerja predvsem uživajmo.

 

Katja Istenič

www.hocem-vec.com