Kako otroke naučiti optimizma

Kako otroke naučiti optimizma

Eno največjih daril, ki jih lahko daste svojim otrokom, je, da jim vlijete upanje. Če otroku ne gre dobro v šoli, mora vedeti, da mu s trudom lahko uspe. Kadar se spre s prijateljem, mu povejte, da zaradi enega prepira še ni izgubil prijatelja.

Skratka, starši morajo otroke naučiti, da se življenje ves čas spreminja in da se še tako slabe stvari sčasoma spremenijo na bolje. Naučiti jih morajo, da ni nič večno. Zelo pomembno je, da jim pomagajo iti skozi težke trenutke ter da jim dajo pogum in moč, ki ju potrebujejo.

Stvari rešujte mirno. Če vaš otrok pride domov s slabo oceno, se na to ne odzovite z jezo in ne delajte iz tega cele drame, ampak se na to odzovite nekoliko bolj pozitivno. Otrok se od vas uči, zato je vaš odziv v takih situacijah zelo pomemben. Če boste vi optimistični, bo optimističen tudi vaš otrok.

Pogovorite se. Zelo pomembno je, da se z otrokom vedno mirno pogovorite in poskušate najti razlog za določene okoliščine. Na ta način boste otroku najbolj v pomoč. Bodite mirni, pustite otroku, da izrazi svoje misli in mu ne vsiljujte svojega mnenja ter ga za karkoli ne obtožujte.

Otroka spodbudite, da izrazi svoja čustva. To, da bo otrok znal izraziti čustva sramu ali jeze in da mu boste ob tem vi stali ob strani, ga bo zelo opogumilo. Spodbujajte ga, da pove, kako se počuti.

Poskusite ga pomiriti ali opogumiti. V težkih trenutkih morate znati otroku vliti upanje in mu dati pogum. Otrok se bo na ta način lažje in bolj učinkovito soočil s težavami in preprekami.

Otrok naj aktivno sodeluje pri reševanju težave. Če ima vaš otrok na primer težave s prijateljem, mu nikar ne govorite, kaj naj naredi, ampak raje njega spodbudite, da bo poskušal rešiti težavo.

Zaupajte mu. Če ostanete mirni in otroku pokažete, da zaupate njegovi presoji, bo to močno vplivalo na njegovo samopodobo in optimizem.

 

Vir: Psychology Today l Foto: Freedigitalphotos.net