Kako premagati strah pred odločitvijo za lasten posel?

Kako premagati strah pred odločitvijo za lasten posel?

Se še spomnite, ko ste bili še otroci in kako vas je bilo strah prve vožnje s kolesom, prvega javnega nastopanja na šolski proslavi, obiska pri zobozdravniku in, pozneje ko ste odrasli, izpitov v srednji šoli in na faksu, zagovora diplome ob zaključku študija itd.? To je le nekaj spominov iz mojega otroštva, ki sem jih, ko se danes ozrem nazaj, vendarle uspešno in samozavestno izpeljala. Čemu torej tak strah pred tem? Strah je pravzaprav občutek v nas samih, ko zaradi prepričanj ali okoliščin nismo povsem prepričani, da določeno stvar zmoremo. Lahko je to zaradi slabe samopodobe, nezaupanja vse ali pa pomanjkanja informacij, znanja, podatkov. Strah pogosto izvira iz naših negativnih prepričanj in je zgolj ter samo posledica našega načina razmišljanja.

Eden večjih, izzivov tesno povezanih s strahom, je sprejemanje karierne odločitve. Dejstvo je, da se vse več ljudi zaradi pomanjkanja delovnih mest na trgu dela podaja na samostojno pot v podjetništvo. Čeprav karierna pot v podjetništvo omogoča veliko kreativnosti, samostojnosti in možnosti dobrega zaslužka, mnoge ob tej odločitvi spremlja močan strah. Zakaj? V podjetništvu se namreč pojavljajo tudi določena tveganja. Odločitev za lasten posel lahko od vas zahteva bodisi novo znanje, nov način dela, nove veščine ali razvoj novih sposobnosti, kar pa ne pomeni, da se vsega tega niste sposobni naučiti. Poglejmo, kako se premagovanja strahu pred odločitvijo za lasten posel lotite v praksi.

V podjetništvu je zelo pomembno, da se razbremenite perfekcionizma. Nič ni popolno, nič ni 100% in nič ni zacementirano! Dovoljeno je delati napake, ni pa jih dovoljeno ponavljati. Torej, vzemite list papirja in svinčnik ter slediti naslednjim točkam:

- Najprej na list papirja zapišite vse vaše strahove, povezane s poslom, v katerega se želite podati. Ko boste le te ubesedili in zapisali, boste v svojih mislih naredili prostor za ideje in cilje.

- Nato zapišite cilje, ki jih želite doseči v želenem poslu. Kakšen posel želite opravljati, kaj si želite doseči, kakšna je vaša vizija posla itd. To vam bo pomagalo, da se boste lažje vživeli v vizijo posla in okrepili  lastno samozavest.

- Za tem zapišite, kaj mislite o sebi, vaša prepričanja o vas in vaših sposobnostih. Katere so sposobnosti, na katere ste ponosni, kaj znate, katere talente imate in na katerem področju ste strokovnjak? S tem boste dobili uvid, na čem lahko gradite svoj posel in katerih stvari se morate še priučiti za nemoteno poslovanje.

- Dovolite si biti kreativni, ustvarjalni, drugačni. Na list papirja zapišite svoje najbolj nore in neobičajne ideje. Nemalokrat se izkaže, da so najbolj nore ideje najboljše ideje.

- Zelo pomembno za uspešno delo je vizualizacija lastnega uspeha. To počno vsi najbolj uspešni svetovno znani podjetniki in vrhunski športniki. Zaprite oči in si predstavljajte občutke, ki vas prevevajo ob doseženem uspehu in s kom vse se veselite. To vam bo pomagalo preusmeriti misli od strahu k pogumu.

- Oblikujte afirmacije, ki vas bodo spremljale vsak dan. Tako je, vsak dan! Besede bi, morda, si želim, bi imel … zamenjajte z besedami bom, sem, imam … Govorite, kot da že imate to, kar si želite oz. da ste že dosegli to, kar ste si zastavili.

 

In še moj zadnji nasvet: Pojdite in primite bika za roge. Strah ne sme postati izgovor temveč spodbuda, da začnete spoznavati nepoznano, se učiti, česar še ne veste in se povezati z ljudmi, ki vam lahko pri tem pomagajo. Ko gre za vaš uspeh, nikar ne dovolite, da vas strah pred podjetništvom oropa vaših sanj in vizije, ki jih imate. V življenju nas ni strah zato, ker se nam zdi nekaj tako zelo težko, temveč je nekaj tako zelo težko, ker nas je strah. Mislim, da so naši starši imeli prav, ko so dejali »Strah je znotraj votel, zunaj pa ga nič ni.«

 

Anja Žagar      

Podjetniški center Zaupam vase!

www.zensko-podjetnistvo.eu