Kako se pripraviti in uspeti na samostojni podjetniški poti - 1. del

Kako se pripraviti in uspeti na samostojni podjetniški poti - 1. del

Zaupanje vase in v svoje sposobnosti izhaja iz vaše samozavesti in pozitivne samopodobe

Samozavest ni nekaj, kar nam bi bilo ob rojstvu položeno v zibelko. Samozavest postane del naše osebnosti skozi naše življenje. Četudi se sliši nesmiselno, se samozavest v resnici gradi na neuspehih. Predpogoj je le, da se iz njih znamo učiti in jih sprejemati kot sestavni del vseživljenjskega učenja in zorenja. Stalni uspehi velikokrat vodijo v pomanjkanje ali kolaps samozavesti, ko se pojavi prvi neuspeh. Zagotovo poznate zgodbo o pridni in vzorni učenki, ki je v osnovni šoli imela same petice in odličen učni uspeh, ko pa se je vpisala v srednjo šolo in dobila prvo štirico, se ji je sesul svet in njena samozavest se je v trenutku razblinila. Zakaj?

Niz uspehov se je (začasno) prekinil, kar je bil za mlado deklico šok. Glasek v njeni glavi ji je govoril, da je slaba, nesposobna, neumna ter najhuje, da ne bo nikoli več uspešna. V tak način mišljenja nas pogosto vodi naš obstoječi šolski sistem. Slednji zahteva popolnost, nezmotljivost in ubogljivost. Naša osebna samozavest pa ne izhaja iz popolnosti, nezmotljivosti in ubogljivosti, temveč iz poguma, ki nam omogoča, da razvijamo svoje sposobnosti, ter napak in malih neuspehov, ki nas krepijo in učijo, kaj in zakaj nekaj ne deluje.  Zavedati se moramo, da našo samozavest v največji meri tvorijo informacije o sebi, ki jih nosimo s seboj. Preverite svojo stopnjo samozavesti in si postavite naslednja vprašanja: Ali sem zadovoljen/-na s tem, kar sem?, Sem zadovoljen/-na s svojimi dejanji?, Ali sem zadovoljen/-na s svojim komuniciranjem?, ... To vprašajte osebo v ogledalu. Kajti na ta način boste opravili najbolj intimen in oseben pogovor s samimi seboj!

Našo samozavest oslabi tudi nenehno primerjanje z drugimi. Nič ni narobe, če se ozrete levo in desno ter pogledate, kaj se dogaja v vaši okolici, kaj počnejo ljudje okoli vas. Toda pomembno je zavedanje, da se z ljudmi okoli sebe ne primerjate. Kajti vsakdo od nas ima svojo življenjsko zgodbo, vsakdo od nas si drugače razporeja svoj čas in kar je najbolj pomembno, vsakdo od nas ima drugačne ambicije in prioritete. Zato ne pozabite, ljudje z zdravo samopodobo se ne potrebujejo primerjati z drugimi, prav tako drugim ne zavidajo – kajti poznajo svoje poslanstvo in globoko v sebi so zadovoljni, da so, kar so! Zavedajo se svojih vrlin in šibkosti, zato z drugimi ljudmi niso obremenjeni. Če s svojimi šibkostmi niste razčistili sami pri sebi, potem zagotovo to kompenzirate s stvarmi, kot so nadutost, egoizem in aroganca.

Samozavest je sproščeno stanje, ki lahko zahteva spremembo prepričanj, spremembo navad in pogleda na samega sebe. Prvi korak h krepitvi samozavesti je zagotovo pozitivni (samospodbujevalen) samogovor. Povprečni Slovenec s podpovprečno samozavestjo ima samogovor, kot je: »Ne, ne bom stopil k tistemu človeku, kaj bo pa rekel, kaj si bo pa mislil, kaj naj mu sploh rečem ...« ali pa »Raje ne bom tvegal, saj mi ne bo uspelo, če mi dvakrat ni, mi tudi v tretje ne bo .... mi že ni usojeno.«  Temu pravimo samo-omejevalni samogovor. Če želite ohraniti ali okrepiti svojo samozavest, takoj prenehajte s tem. Zaupanje vase prihaja iz notranjosti človeka, kot rezultat tistega, kar ljudje resnično smo in za kar se resnično zavzemamo.

 

Anja Žagar      

Podjetniški center Zaupam vase!

www.zensko-podjetnistvo.eu