Kako se pripraviti in uspeti na samostojni podjetniški poti - 2. del

Kako se pripraviti in uspeti na samostojni podjetniški poti - 2. del

 Izkoristite moč in energijo vaših misli za poslovni uspeh.

Na usodo vsakega od nas naj bi vplivala dva ključna dejavnika. Prvega predstavljajo zunanje okoliščine in dogodki, drugega pa naš način razmišljanja in prepričanja. V zadnjem času imamo občutek, da so vendarle močnejši dejavnik zunanje okoliščine in dogodki, vendar to ni toliko pomembno, kot je pomembno, kako se nanje odzivamo. Namreč vedno lahko sami izbiramo, kakšne misli bomo gojili v svojih glavah, v kaj bomo verjeli in katero pot bomo izbrali. Ob tem se vprašajte pomembno vprašanje: Ali v tem trenutku največ svoje pozornosti posvečam težavam in dogajanju okoli sebe ali sem bolj usmerjen/-a v uresničevanje lastnega potenciala in iskanje možnosti in priložnosti za njegovo uresničitev?

Če bi se zavedali moči naših misli, bi presneto pazili, o čem razmišljamo sleherni trenutek naše budnosti in katerim informacijam bi dopuščali vstop v naše misli. Če mislimo, da nečesa ne zmoremo, da nismo sposobni, da si nečesa ne zaslužimo ali pa da ne zaupamo dovolj vase, smo sami sebe oropali možnosti, da bi uresničili in izkoristili svoj potencial. Slednjega se pogosto niti ne zavedamo, kajti v nasprotnem primeru si ne bi dovolili omenjenega načina razmišljanja. Ne govorite si, da nekaj ni mogoče, dokler tega sami ne poskusite.

Življenjski cilj slehernega človeka je, da bi v svojem življenju počel čim več stvari, ki prihajajo iz njega samega in si jih želi. Tu mislim predvsem v karieri. Delati tisto, kar nas veseli, nas osrečuje in to je tudi namen našega obstoja. Takrat nas nič več ne more ustaviti in na dan prideta naša intuicija in želje srca.

Kako boste vedeli, da ste se res odločili postati podjetnik/podjetnica in da se želite podati na samostojno poslovno pot z idejo, ki jo imate? Takrat, ko ne boste razmišljali o rezervnem padali oz. planu B. To ne pomeni, da o neuspehu sploh ne razmišljate, temveč pomeni, da je vaše prepričanje o uspehu več kot 100%. Na podjetniško pot se nikakor ne podajte z razlogom, da bi obogateli. Kajti v tem primeru imate velike možnosti za neuspeh. Poslanstvo slehernega poštenega in uspešnega podjetnika je služiti čim večjemu številu ljudi. V kolikor tudi vi razmišljate o tem, ste na pravi poti.

Prav tako ne razmišljajte o drugih ljudeh in njihovem uspehu. Vse, kar lahko storite, je, da jih povprašate, kako so uspeli. V podjetništvu ni prostora za ljubosumje, nevoščljivost, zavist in ostala negativna čustva. Kajti dejstvo je, da si z omenjenimi čustvi preprosto kradete čas za razmišljanje o lastnih sanjah in ciljih. Dan ima le 24 ur, več časa, ko razmišljate o drugih, manj časa ostane za razmišljanje o vas.

Ko v sebi začutite željo po realizaciji podjetniških ambicij, želja in ciljev, to energijo izkoristite še v istem trenutku. Začnite pridobivati informacije, kako lahko to, kar ste si zamislili, realizirate. Kaj za to potrebujete, katere osebe morate spoznati, katerih vrlin se morate priučiti, kaj so prvi koraki in kje pridobite vse potrebne informacije za start. Izkoristite ta t. i. momentum zanosa, motivacije in želje. Tudi letalo poleti v zrak, ko doseže svojo najvišjo hitrost na vzletni stezi. Ne dovolite, da bi morali zaradi neodločnosti pri vzletu ponovno v čakalno vrsto na vzletni stezi.

 

Anja Žagar      

Podjetniški center Zaupam vase!

www.zensko-podjetnistvo.eu