Kako se pripraviti in uspeti na samostojni podjetniški poti - 3. del

Kako se pripraviti in uspeti na samostojni podjetniški poti - 3. del

Pogoji za uspeh se skrivajo v vas

 

Zagotovo ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste neomajno in brezpogojno vztrajali pri svojem (pri svojih prepričanjih). Na to trditev si prosim odgovorite odkrito in pošteno. Prepričana sem, da ste se. Toda včasih je res dobro, da poslušate tudi nasvete - misli - prepričanja - poglede drugih ljudi. Če jim prisluhnete, še ne pomeni, da se z njimi tudi strinjate! Prisluhnite jim, četudi gre za povsem nasprotujoče si zorne kote pogleda. In skrivnost tega se skriva ravno v besedni zvezi »zorni kot«. Se zavedate dejstva, da ljudje popolnoma isto stvar vidimo čisto drugače in iz povsem različnega zornega kota? Dopuščajte torej možnost, da se motite in še bolj pomembno, dopuščajte si možnost razgledanosti in širjenja svojega obzorja. Zagotovo vas lahko vsakdo v vašem življenju in poslu nauči nečesa novega.

Če želite nekaj doseči, potem se morate odreči tekmovalnosti in se lotiti ustvarjalnosti. To pomeni, da svojega uspeha ne gradite na podlagi tega, da boste nekomu nekaj vzeli, temveč da boste ustvarili nekaj svojega, nekaj novega in inovativnega. Potrebno je delovanje v smeri "WIN-WIN" in ne uspeti na račun nekoga drugega. Če verjamete vase in svoje cilje, na slednje niti pomislili ne boste. Človek, ki ve, kaj je njegovo življenjsko poslanstvo in poslanstvo njegovega posla, ne jemlje svojega dela kot nujno zlo, temveč kot veliko priložnost, da se čuti izpolnjenega. Takrat se razvija, raste, spoznava in vse to gradi na svojih temeljih – svojem osebnem potencialu.

Nihče ni rekel, da je podjetniška pot preprosta. Zagotovo pa na zahtevnost podjetniške poti vpliva vaša kondicija in pripravljenost. Kondicija podjetnika je odvisna od mentalne pripravljenosti. Njegovega načina razmišljanja, njegovih želja, potreb, ambicij in njegove strasti do želenega. V življenju ni pomembno, kaj imate ali kaj delate, pomembno je, KDO STE! Namreč poznati sebe, svoje sposobnosti in talente ter svoje poslanstvo je ključno za vas, v kolikor ste se odločili živeti življenje, kot si ga zaslužite. V kolikor boste pri sebi zgradili dovolj trdne in čvrste temelje (izgradili svojo osebnost), vas niti zunanje okoliščine ne bodo omajale, kaj šele uničile. Vse skupaj je pravzaprav povsem preprosto in potrebno se je le zavedati zakonitosti narave. Tudi najbolj čvrstega drevesa ne poruši prvi snežni metež ali vihar in ne moremo trditi, da takih razmer ne bo nikoli. Tudi gospodarska ekspanzija in recesija se nenehno izmenjujeta. Boste dovolili, da trenutna gospodarska kriza vpliva na vas? Da, če se zanašate na okoliščine in skrb ljudi okoli vas. Ne, če se zanašate nase, vlagate vase in svoje trdne temelje ter svoje sposobnosti.

In še nekaj zelo pomembnega za konec: Kaj je to, kar je ves čas pred nami, pa tega ne vidimo? To je naša prihodnost. Ne obremenjujte se, kakšna bo, kaj vas čaka, ali je svetla ali temna, ali je obetajoča ali težka … Pomembno je, da jo načrtujete in iz dneva v dan delate to, kar ste si zastavili zase. Tudi podjetniške poti ni mogoče predvideti. Lahko pa se nanjo kondicijsko in izvedbeno pripravite. Na tej poti niste sami. Mi smo pripravljeni z vami raziskovati in vam pomagati na tej poti. Ne bomo lovili rib za vas, tem več vaj jih bomo naučili, ne glede na razmere v »divjini«.

 

 

Anja Žagar      

Podjetniški center Zaupam vase!

www.zensko-podjetnistvo.eu

Foto: Freedigitalphotos.net