Kako učinkovito porabiti svoj čas

Kako učinkovito porabiti svoj čas

Rutina zna biti za marsikoga zelo moreča, zaradi česar lahko izgubimo motivacijo za to, da bi dosegli tisto, kar nam res nekaj pomeni v življenju. Če si dovolj pogosto ne vzamemo popolnega odklopa od dela, nas to lahko vodi v izgorelost.

Ključ do uspeha na vseh življenjskih področjih je v nenehnem iskanju ravnovesja.

Učinkovito razporejanje časa pomeni, da znamo maksimalno dobro poskrbeti za raven naše energije in hkrati optimalno porabiti svoj čas ter posledično doseči najboljšo možno delovno storilnost. Se sprašujete, kako? Berite naprej.

Vsak dan si na list papirja zapišite vse pomembne cilje in prioritete. Začnite z najtežjo in najpomembnejšo nalogo, za katero veste, da bo od vas zahtevala največ energije. Nikoli si ne naložite preveč nalog. Ko vam ne bo uspelo narediti vsega, boste samo pod stresom.

Ne bodite med tistimi, ki vsak dan dobesedno vržejo stran prvo uro svojega delovnika. Veliko ljudi si pred resnim začetkom dela vedno privoščijo skodelico kave in poklepetajo s sodelavci. Ta navada zelo zmanjša produktivnost. Ko pridete v službo, se torej takoj lotite dela.

Delajte eno stvar naenkrat - in naredite jo dobro. Dokler ne dokončate neke naloge, se ne lotevajte česarkoli drugega.

Ne odpirajte nepomembnih elektronskih sporočil. Zagotovo tudi vi dobite ogromno popolnoma nepomembnih elektronskih sporočil, ki vam jih sploh ne bi bilo treba odpirati.

Vzemite si čas in napišite seznam vseh nalog, ki jih želite opraviti tisti dan. Na začetku vsakega novega tedna za načrtovanje porabite 20 minut, vsak dan pa si za to vzemite 10 minut časa.

Vzemite si odmor. Ne delajte med kosilom. To ni dobro za zdravje, prav tako pa si na tak način ne boste obnovili izgubljene energije, prav tako pa tudi ne boste opravili nič več dela kot sicer. Bolj ko se delovni dan bliža koncu, manjša je vaša osredotočenost. Zato si za zadnjo tretjino delovnika raje prihranite tiste naloge, ki niso najbolj nujne in lahko počakajo do naslednjega dne.

Dopust je nujen. Že samo s kratkim dvo- ali tridnevnim dopustom se boste lahko dobro spočili in si napolnili baterije. Bolj zahtevno ko je delo, ki ga opravljate, bolj se morate potruditi, da vaš prosti čas ne trpi.