Kako v materialističnem svetu vzgojiti nematerialističnega otroka

Kako v materialističnem svetu vzgojiti nematerialističnega otroka

Številni starši se sprašujejo, kakšne vrednote glede materialnih stvari naj prenesejo na svojega otroka. Raziskava, objavljena v strokovni publikaciji Personality and Social Psychology Bulletin, je iskala vzročno povezavo med materializmom in zadovoljstvom v življenju pri nizozemskih otrocih, starih med 8 in 11 let. Raziskovalci so materializem opisali kot preobremenjenost z materialnimi dobrinami ter vero v to, da so slednje predpogoj za zadovoljstvo in uspeh v življenju. Strokovnjaki so ugotovili, da je pri otrocih, ki so veliko gledali televizijo, slabše zadovoljstvo v življenju vodilo večjega materializma. Na to so vplivali reklamni oglasi, ki materialne dobrine nemalokrat enačijo s srečo in zadovoljstvom v življenju. Raziskovalci so še posebej opazili to, da oglaševanje nesrečnim otrokom ponudi sporočilo, da lahko svoje težave rešijo z nakupom nove materialne dobrine.

Otroci naj bi bili na oglaševanje še posebej dovzetni od 8. leta starosti naprej. To naj bi bila starost, ko otroci že razumejo simboliko izdelkov in jih povezujejo z lastno identiteto, srečo in socialnim statusom.  

Visoka stopnja materializma med otroštvom lahko vpliva na zadovoljstvo v življenju v odrasli dobi. Številne študije, opravljene na odraslih, so pokazale povezavo med večjim materializmom in manjšim zadovoljstvom v življenju, srečo, vitalnostjo in družabnim življenjem, prav tako pa tudi pogostejšo depresijo, anksioznostjo, nestrpnostjo in antisocialnim vedenjem.

Kako naj torej starši naučijo svoje otroke, da jim materialne dobrine ne bodo pretirano pomembne? Strokovnjaki predlagajo, naj starši otroke čim manj izpostavljajo oglasom, da naj jim dajo vedeti, da materialne dobrine še ne zagotavljajo sreče v življenju ter naj jih raje naučijo, da so druge vrednote, kot sta na primer prijateljstvo in igra, tisti resnični izviri sreče.

Vsi starši želijo, da bi bili njihovi otroci srečni in zadovoljni. Pomembno je, da svojim otrokom poveste, da je nekaj finančna varnost v življenju zagotovo pomembna, vendar jim hkrati tudi pokažete, da materialne dobrine v končni fazi še ne zagotavljajo sreče v življenju.

 

Vir: Psychology Today l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Da bodo vaši otroci zrasli v ljubeče in samozavestne odrasle

Številni starši se sprašujejo, kakšne vrednote glede materialnih stvari naj prenesejo na svojega otroka. Raziskava, objavljena v...

Sta nezadovoljstvo in materializem povezana?

Številni starši se sprašujejo, kakšne vrednote glede materialnih stvari naj prenesejo na svojega otroka. Raziskava, objavljena v...