Kateri simptomi depresije najbolj vplivajo na starševstvo?

Kateri simptomi depresije najbolj vplivajo na starševstvo?

Raziskovalci z Univerze Exeter so ugotovili, kateri so tisti simptomi depresije, ki najbolj negativno vplivajo na starševstvo.

Čeprav je bila povezava med depresijo in slabim opravljanjem starševske naloge že potrjena, je zdaj, je ta raziskava prva, ki se je lotila podrobne analize analize različnih preteklih raziskav o povezavi težav v starševstvu in simptomov depresije.

Kot pravi dr. Lamprini Psychogiou, so raziskovalci pod drobnogled vzeli številne različne dejavnike, ki se ukvarjajo z depresijo in težavami pri opravljanju starševske vloge.

 »Naše delo bo pomagalo določiti področja, ki jim je treba v prihodnjih raziskavah dati še posebno pozornost in razviti določene metode, s katerimi bi preprečili, da bi se različne težave v duševnem zdravju prenašale iz ene generacije v drugo. Upamo, da bomo s svojim delom vsaj malo pomagali obojim, tako otrokom kot njihovim staršem,« še dodaja dr. Lamprini Psychogiou.

Depresija je resna duševna motnja, za katero je značilno otožno razpoloženje, pomanjkanje energije, motnje v spanju in prehranjevanju, nezmožnost se veseliti česarkoli. Simptomi morajo biti prisotni dva tedna, preden se lahko dejansko postavi diagnoza.

Starši, ki trpijo zaradi depresije, naj bi bili čustveno nedostopni, zaradi tega pa naj bi občutili veliko sramu in krivde, saj svoji starševski funkciji niso kos v taki meri, kot bi si želeli.

Izsledki kažejo, da imajo lahko depresivni starši težave s spominom (to je zelo pogost simptom depresije), to pa lahko vpliva na njihovo zmožnost postavljanja ciljev svojim otrokov v posameznih razvojnih fazah.

Teden po rojstvu odnos med mamo in dojenčkov povzroči določene strukturne spremembe v možganih, ju materi omogočijo, da se bolje odzove na potrebe svojega malčka. Tudi pri novopečenih očetih naj bi prišlo do podobnih sprememb.

Če depresivni starši nimajo pravih in dovolj pogostih stikov s svojimi dojenčki, do teh strukturnih sprememb lahko celo ne pride, kar že v začetku pomeni težave pri opravljanju starševske vloge, kar pozneje lahko vodi do otrokovih vedenjskih težav.

Izsledki te raziskave bi lahko vodili do boljših metod, s katerimi bi preprečevali, da bi depresija in druge težave v duševnem zdravju staršev vplivale na duševno zdravje njihovih otrok.

S prihodnjimi testiranji bomo raziskovalci preizkušali mehanizme, ki depresijo pri odraslih povezujejo z različnimi težavami, ki jih ti imajo pri opravljanju svoje starševske vloge. Boljše razumevanje vseh teh procesov bo v pomoč pri razvoju bolj specifičnih in potencialno bolj uspešnih metod zdravljenja.

 

Vir: Psych Central News l Foto: sxc.hu