Kdaj občutek krivde postane nezdrav?

Kdaj občutek krivde postane nezdrav?

V prejšnjem prispevku smo govorili o tem, kaj sploh je občutek krivde in kaj je njegov namen. Omenili smo tudi krivdo preživelega. Tokrat pa si bomo pogledali, kaj je glavna razlika med zdravo in nezdravo obliko občutka krivde.

 

Zdrava krivda

Kadar nas občutek krivde motivira, da smo sočutni, iskreni, zvesti in nam pomaga, da prevzamemo odgovornost za svoja dejanja, gre za zdravo obliko krivde. V primeru, da smo recimo pršli iz službe domov zelo nejevoljni in utrujeni ter se zaradi svoje slabe volje spremo s partnerjem, nas občutek krivde opozori na to, da morda nismo odreagirali pravilno. Občutek krivde nam torej sporoča, da bi bilo morda potrebno svoje vedenje spremeniti in da naš odziv ni bil v skladu z našimi vrednotami. Zaradi občutka krivde se bomo svojemu partnerju verjetno opravičili oziroma bomo skušali svoje vedenje nekako popraviti. Zdrava krivda nas torej spodbuja, da upoštevamo tudi potrebe in želje drugih, pomaga nam, da se česa, kar je v nasprotju z našimi vrednotami, vzdržimo ter nam posledično lahko pomaga ohranjati občutek samospoštovanja.

 

Nezdrava krivda

Lahko pa se zgodi, da naša krivda preide iz zdrave v nezdravo. To se zgodi takrat, ko prevzemamo odgovornost za stvari, ki sploh niso pod našim nadzorom. Ob nezdravi krivdi lahko ugotovimo, da se stalno le razdajamo, da pogosto dvomimo o sebi, se ne znamo postaviti zase in pogosto počnemo stvari še namesto drugih. Ljudje, ki redno občutijo nezdravo obliko krivde, pogosto prevzemajo odgovornost za počutje drugih ljudi. Nekdo, ki si ne upa kdaj reči tudi ne in občasno komu postaviti mejo, ker se boji, da bo s tem drugo osebo prizadel, najverjetneje doživlja nezdravo obliko krivde. Nezdrava krivda ni aktivnostno čustvo, saj nas ne motivira k iskanju konkretne rešitve, pač pa smo pogosto zaradi nezdrave krivde pasivni in iz določene situacije ne znamo izstopiti.

Naslednjič si bomo v okviru teme občutkov krivde pogledali primer z terapevtske prakse.

 

Foto: sxc.hu