Ključ do zdravih medosebnih odnosov

Ključ do zdravih medosebnih odnosov

Kot pravi psihoterapevtka dr. Chantal Marie Gagnon, je pot do zdravih in osrečujočih medosebnih odnosov zelo preprosta - biti moramo iskreni.

Če nam ljudje ne morejo zaupati, se ne morejo popolnoma prepustiti odnosu. Če se ne držimo svojih obvez, začnejo ljudje izgubljati vero v nas in mislijo, da smo nezanesljivi in nevredni zaupanja.

 

V poslu

Nikoli si ne postavljajte prevelikih obvez. A tistega, k čemur se boste dejansko obvezali, se res držite. Tako boste naredili dober vtis na druge in si pridobili njihovo zaupanje. Ne pretvarjajte se le zato, ker ne veste odgovora, ampak bodite iskreni. Vedno bodite iskreni in povejte stvari po pravici.

Nihče ne pričakuje, da boste popolni, nikakor. Ljudje v poslu želijo nekoga, ki ima hrbtenico in mu lahko zaupajo.

V ljubezni

Zaupanje je tudi v ljubezni zelo pomembno. Največja težava prevare ni prevara sama, ampak življenje po njej. Ljudje lahko odpustijo napačne oziroma nepremišljene odločitve, težje pa se sprijaznijo z laganjem in prelomljenim zaupanjem.

Ljudje v partnerskih odnosih pogosto niso iskreni niti zato, ker se bojijo, da bodo povzročili "neurje" v zvezi. S partnerjem ne delijo iskreno svojih občutkov in čustev. Ne zavedajo pa se, da s takim načinom le gradijo zid med njimi in partnerjem.

Ne sme vas biti strah povedati, kar vam resnično leži na duši, nikakor. Bodite iskreni in spoštljivi. Brez tega ne morete graditi iskrenega odnosa.

V starševski vlogi

Iskrenost in zanesljivost sta v odnosu staršev do otrok zelo pomembni. Otroci namreč zelo hitro vse projicirajo nase. Ko na primer zamudite z dela, si bodo hitro lahko mislili, da ste to storili zato, ker vam niso dovolj pomembni.

Zelo pomembno je, da obljube, ki jih daste svojim otrokom, tudi zares izpolnite ter ste do njih popolnoma iskreni. Otroci vam bodo zaupali, saj bodo vedeli, da ste resnično oseba, na katero lahko računajo.

V odnosu s samimi seboj

Ljudje smo pogosto prav do samih sebe najmanj iskreni. Sebi lahko lažemo v nedogled. Lahko si mečemo pesek v oči in se slepimo, prelomimo obljube, ki smo si jih dali, predrugačimo resnico, ker jo ne želimo sprejeti ...

Nemogoče je pričakovati, da bomo imeli kakovostne medosebne odnose z drugimi, če ne znamo v prvi vrsti ceniti in spoštovati sebe. Prvi korak je torej, da začnete biti popolnoma iskreni s seboj. Najdite pogum in se soočite z resnico, živite v skladu s svojimi vrednotami in stvari bodo postale take, kot si jih želite.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Miti, povezani s srečo

Če nam ljudje ne morejo zaupati, se ne morejo popolnoma prepustiti odnosu. Če se ne držimo svojih obvez, začnejo ljudje izgubljati vero v nas in mislijo,...

Imejte se najraje na svetu

Če nam ljudje ne morejo zaupati, se ne morejo popolnoma prepustiti odnosu. Če se ne držimo svojih obvez, začnejo ljudje izgubljati vero v nas in mislijo,...