Ko ste potrti: Strjenka iz kozjega jogurta

Ko ste potrti: Strjenka iz kozjega jogurta

Tokrat pa se bomo malce posladkali. Pripravili smo vam okusno strjenko iz kozjega jogurta, s katero boste zagotovo razvajali svoje okušalne brbončice, hkrati pa poskrbeli tudi za boljše razpoloženje.

 

Nasvet strokovnjaka za prehrano:

Kozje mleko in izdelki iz njega

Vsakdo se kdaj sreča s simptomi, kot so tesnoba, žalost, potrtost, obup. Če ti simptomi trajajo dlje časa, lahko govorimo o depresiji. V tem primeru nam lahko primanjkuje serotonina, nevrotransmitorja, ki zmanjšuje napetost, nas pomiri ter skrbi za dobro razpoloženje in boljši spanec. Serotonin se tvori iz triptofana, aminokisline, ki jo veliko vsebujejo sir, jajca, belo meso, … Če želite še bolje poskrbeti za svoje dobro razpoloženje, vam priporočam še uživanje hrane, bogate z vitaminom B6, folno kislino in magnezijem.

Današnjo sladico sestavlja veliko kakovostnih živil. Še posebej želim izpostaviti izdelke iz kozjega mleka. Kozje mleko pri nas počasi spet dobiva malo več pozornosti. Kako tudi ne, saj ga odlikuje veliko našemu zdravju koristnih lastnosti. Rada bi izpostavila, da je kozje mleko v osnovi lažje prebavljivo od kravjega ter ljudem povzroča manj alergij. Pogosto ga zato lahko uživajo ljudje, ki kravjega mleka ne prenesejo.

Kozje mleko vsebuje veliko kalcija, fosforja, vitamina B 12 (pa tudi drugih vitaminov iz B-kompleksa) in kalcija. Kozje mleko je prav tako bogato z aminokislino tirozinom, ki prispeva k boljši zbranosti in večji motivaciji. Poleg tega boste z rednim uživanjem kozjega mleka in izdelkov iz njega poskrbeli za to, da boste bolj mirni, zmanjšali pa se bodo tudi občutki tesnobe in notranje napetosti.

Kot zanimivost naj povem še, da je kozje mleko zelo cenjeno tudi kot lepotilno sredstvo, z njegovim rednim uživanjem pa naj bi poskrbeli tudi za dolgoživost.

Zdaj pa se le lotimo priprave naše sladice ...

Sestavine

Za strjenko:

0,5l smetane

3 lončki kozjega jogurta

5 žlic sladkorja v prahu

12 g želatine

 

Za biskvit:

4 jajca

4 žlice sladkorja

70 g mandljeve moke

 

Ostalo:

10 zrelih fig

30 g zrelega kozjega sira

 

Priprava:

Fige olupimo, jih spasiramo in pretlačimo skozi cedilo, tako da nam ostane samo krema brez koščic.

1 lonček jogurta segrejemo in v njem raztopimo želatino, ki smo jo prej namočili. Nato združimo vse sestavine za strjenko in na rahlo razmešamo. Tako maso lahko vlijemo v modele ali v pekač, kjer je pečen biskvit. Tako pripravljeno postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Za biskvit ločimo rumenjake od beljakov in jih stepemo s sladkorjem. Združimo jih in dodamo mandljevo moko. V pekač, obložen s peki papirjem na rahlo vlijemo maso, in sicer približno 2 cm debelo. Pečemo v prej ogreti 13 minut pečici na 180 °C.

Serviranje: Kemo iz fig uporabimo kot lužico na krožniku, na katero postavimo rezino strjenke z biskvitom, na katero naribamo še kozji sir.

 

Če se želite resnično pustiti razvajati, lahko to specialiteto okušate v restavraciji Rizibizi v Portorožu.

 

Pripravil: Tomaž Bevčič, restavracija Rizibizi

Strokovne smernice je podala: Andreja Košir, študentka Prehranskega svetovanja – dietetike

Fotografije: Miha Šinkovec