Konopljino olje lahko pomaga zmanjšati pogostost epileptičnih napadov pri otrocih

Konopljino olje lahko pomaga zmanjšati pogostost epileptičnih napadov pri otrocih

Konopljino olje naj bi pozitivno vplivalo na zmanjšanje števila težkih epileptičnih napadov pri otrocih, pri katerih druge oblike zdravljenja niso dale kakšnega otipljivega učinka.

Raziskovalci z Univerze v New Yorku so v raziskavo vključili 213 ljudi s hudo obliko epilepsije, katerih poprečna starost je bila 11 let. V raziskavi so sodelovali tako malčki kot že odrasli.

Sodelujoči v raziskavi so imeli več težjih oblik epilepsije, ki lahko pri posamezniku vplivata na znaten upad miselnih sposobnosti, prav tako povzročata tudi doživljenjske napade. Različne oblike zdravljenja pri nobenem od sodelujočih niso dale nekih zadovoljivih rezultatov. Raziskovalci so bolnikom dali zdravilo cannabidiol, spojino, ki pa ne vsebuje psihoaktivnih snovi.

Zdravilo so v obliki sirupa uživali vsak dan, raziskovalci pa so nato opazovali, koliko epileptičnih napadov so sodelujoči doživeli v času jemanja zdravila. 137 sodelujočih je v 12-tedenski cikel raziskave opravilo do konca, pri njih pa se je število epileptičnih napadov zmanjšalo za 54 odstotkov.

Raziskovalci poudarjajo, da bo za bolj verodostojne rezultate potrebna večja študija in da bo učinkovitost zdravila treba meriti še na druge načine. Vsekakor pa tovrstna raziskava daje spodbudne rezultate, še posebej pri tistih, ki se z epileptičnimi napadi brez uspeha borijo že dolgo časa.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Pinterest