Kronične bolečine pogosto spremljajo tudi anksiozne motnje

Kronične bolečine pogosto spremljajo tudi anksiozne motnje

Raziskovalci z Univerze Indiana v Indianapolisu so ugotovili, da bolnike s kroničnimi bolečinami pogosteje spremljajo še anksiozne motnje. Po mnenju dr. Kurta Kroenkeja so zdravniki pri bolnikih s kroničnimi bolečinami pogosteje pozorni na sopojavnost depresije kot pa anksioznih motenj.

V raziskavo je bilo vključenih 250 bolnikov na primarni zdravstveni oskrbi. Vsi bolniki so trpeli za zmernimi do močnimi kroničnimi bolečinami, ki so, navkljub uporabi protibolečinskih tablet, vztrajale vsaj tri mesece.

Raziskovalci so pri udeležencih raziskave preverili prisotnost petih najpogostejših vrst anksioznih motenj, in sicer generalizirano anksiozno motnjo, panično motnjo oziroma nenadne napade strahu, socialno anksioznost, posttravmatsko stresno motnjo ali ponavljajoče se občutke ogroženosti po stresnem dogodku ter obsesivno-kompulzivno motnjo. Raziskovalci so prav tako preverili osnovne parametre, povezane z zdravjem, kot so utrujenost, spalne navade in delovna učinkovitost.

Pri 45 % bolnikov so ugotovili, da trpijo za vsaj eno od najpogostejših anksioznih motenj. Tisti, ki so trpeli za katero od anksioznih motenj, so prav tako poročali o močnejših bolečinah in slabši kakovosti življenja, kot pa bolniki brez anksiozne motnje.

Dr. Kroenke pravi, da so pri raziskavi upoštevali tudi dejstvo, da vsem bolnikom niso mogli diagnosticirati anksioznih motenj, so pa nekateri kazali simptome le-teh. Dr. Kroenke še dodaja, da je bilo vsaj pri 1 od 5 bolnikov mogoče zaznati neko vrsto anksiozne motnje.

Raziskovalci so prav tako ugotovili, da se različne anksiozne motnje pojavljajo skupaj ali pa v kombinaciji z depresijo.

 »Psihološka komorbidnost oziroma dvojna diagnoza je zelo pogosta med bolniki s kroničnimi bolečinami v križu, raziskave pa kažejo tudi veliko razširjenost pri depresiji, anksioznosti in drugih duševnih motnjah,« pojasnjuje dr. Roger Chou, profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Oregonu.

Dr. Chou še dodaja, da smernice za obravnavo kroničnih bolečin upoštevajo tudi določena testiranja za različne psihološke dejavnike, ki bi lahko bili vzrok za telesne bolečine. »Veliko bolnikom pomaga kognitivno-vedenjska terapija, saj se z njeno pomočjo lažje spoprimejo z bolečino in z njo povezano anksioznostjo. Pogosto ni dovolj, če zdravnik bolniku, ki trpi za kroničnimi bolečinami, le predpiše protibolečinska zdravila. Treba je iti globlje in ugotoviti, kaj je tisto, kar »poganja« bolečino,« še zaključuje dr. Chou.

 

Vir: MedicalXpress l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Kako si lahko pomagate pri težavah z anksioznostjo

Raziskovalci z Univerze Indiana v Indianapolisu so ugotovili, da bolnike s kroničnimi bolečinami pogosteje spremljajo še anksiozne motnje. Po mnenju...