Kronični stres med nosečnostjo lahko negativno vpliva na plod

Kronični stres med nosečnostjo lahko negativno vpliva na plod

Vsaka mama ve, da nosečnost ni le obdobje veselja. Takrat se bodoči mami po glavi porajajo številne misli in skrbi. Sprašuje se, ali se dovolj zdravo prehranjuje, kako bo uspela združevati starševsko vlogo in službo ter še in še.

Določena mera stresa med nosečnostjo je popolnoma normalna, tako kot v vseh drugih življenjskih obdobjih. Če pa stres postane stalnica v življenju bodoče mamice, pa lahko slabo vpliva na še nerojenega otroka.

Ko smo pod stresom, je naše telo pripravljeno na boj ali beg – pospešeno se začnejo sproščati kortizol in drugi stresni hormoni. Stresni hormoni nas pripravijo na beg, saj poskrbijo, da naše mišice dobijo dovolj goriva, prav tako pa se zelo pospeši tudi bitje srca.

Če se znate uspešno soočiti s stresom, bo vaše telo lahko zelo hitro vzpostavilo ravnovesje. Nevropsihologinja dr. Susan Andrews pravi, da je uničujoč predvsem tisti stres, ki kar traja in traja. Če smo nenehno pod stresom, se spremenijo tudi naši mehanizmi soočanja s stresom, zaradi česar se lahko pogosteje preveč burno odzovemo in sprožimo vnetne procese v telesu.

Kot še pojasnjuje ginekologinja Ann Borders, nekateri podatki kažejo, da naj bi se otroci žensk, ki so pogosto pod stresom in se z njim ne znajo uspešno soočiti, pogosteje rojevali prezgodaj, prav tako pa naj bi bila nižja tudi njihova porodna teža.

Stres med nosečnostjo lahko vpliva na možganski razvoj zarodka

Kronični stres naj bi prav tako vplival tudi na možganski razvoj še nerojenega otroka, zaradi česar bi lahko otrok pozneje imel določene vedenjske težave.

Na tem področju je sicer še relativno malo raziskav, znanstveniki pa še iščejo točne povezave med kroničnim stresom in njegovimi negativnimi vplivi na plod. Kljub temu je pomembno, da se nosečnice tega zavedajo in kljub vsem težavam, s katerimi so se primorane soočati med nosečnostjo, poskusijo stres v svojem življenju čim bolj zmanjšati.

Dr. Borders pravi, da si stroka zelo prizadeva, kako pomagati nosečnicam, ki so pogosto pod stresom: »Tudi ginekologi smo tisti, ki lahko pomagamo nosečnicam in jih naučimo, kako se čim bolj učinkovito soočiti s stresom.« Ginekologinja še dodaja, da se nosečnice ne smejo počutiti krive, ker so pod stresom, ampak naj se potrudijo in ga poskušajo čim bolj zmanjšati.

 

Vir: Web MD l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Stres in njegov vpliv na pojav koronarnih bolezni

Vsaka mama ve, da nosečnost ni le obdobje veselja. Takrat se bodoči mami po glavi porajajo številne misli in skrbi. Sprašuje se, ali se...