Ko lažete, škodite tudi svojemu zdravju

Ko lažete, škodite tudi svojemu zdravju

Ena laž tukaj, druga tam. Čisto nedolžne male laži niso škodljive, a raziskovalci z univerze Notre Dame v ameriški zvezni državi Indiana se s tem ne bi čisto strinjali. Opravili so raziskavo, s katero ugotovili, da je iskrenost tista prava pot do zdravja in dobrega počutja. Ljudje naj bi se v tednu dni zlagali približno enajstkrat, to pomeni enkrat do dvakrat na dan. In vse te, na videz čisto nedolžne laži, so lahko vzrok za glavobole, vneto grlo, žalost in stres.

Iskrenost zagotovo ne vpliva le na kakovost medosebnih odnosov. Čeprav raziskovalci niso našli izrazite povezave med laganjem in njegovim vplivom na naše zdravje, te povezave ne gre kar prezreti. Ko lažemo, se v našem telesu začno sproščati stresni hormoni, zaradi česar se nam povišata srčni utrip in pritisk. Stres prav tako zmanjšuje število belih krvnih celic, ki se borijo proti okužbam. Čez čas se lahko pojavijo bolečine v križu, glavoboli, hitro bitje srca, menstrualne težave, pride lahko celo do neplodnosti.

Predstavljajte si, da se želite zlagati svojemu šefu ali partnerju. V sebi zagotovo občutite neko napetost, ki se seli od ramen v želodec in v ostale dele telesa. Kot pravi dr. Linda Stroh, ljudje za to, da laž načrtujemo, jo povemo in svojo prikrojeno resnico potem tudi »vzdržujemo«, porabimo veliko fizične in mentalne energije. Razmišljati moramo o tem, kaj bomo rekli v določenem trenutku, kako bomo odgovorili na določena vprašanja. Veliko svojega časa zapravimo za zakrivanje sledi, namesto za dobra in pozitivna dejanja.

Raziskovalci vsem, ki ne želite več (toliko) lagati, priporočajo, da več časa preživite z enakomislečimi, iskrenimi ljudmi. "Naj vas obdajajo ljudje, ki vas bodo spodbujali k temu, da boste postajali vedno bolj zaupanja vredna oseba in se ne družite s tistimi, ki spodbujajo »nedolžne« laži. Zavedajte se, da bodo tisti, ki zdaj lažejo z vami, morda nekoč lagali vam," so še zapisali.

 

Vir: Health News l Foto: Freedigitalphotos.net