Lahko gledanje televizije negativno vpliva na spanje otrok?

Lahko gledanje televizije negativno vpliva na spanje otrok?

Raziskava, objavljena v strokovni reviji Pediatrics, potrjuje, da oba, tako gledanje televizije kot sam televizijski sprejemnik v spalnici negativno vplivata na kakovost (in količino) spanja pri otrocih. Pomanjkanje spanca pa ima posledično številne negativne posledice, tako na telesni, kot tudi duševni ravni.

Raziskovalci so za namen raziskave spremljali več kot 1800 otrok, starih med šest mesecev in osem let. Ugotovili so sicer majhne, vendar zelo jasne povezave med gledanjem televizije in trajanjem spanca. Prisotnost televizijskega sprejemnika v otrokovi sobi je ravno tako negativno vplivala na kakovost otrokovega spanca.

Otroci in njihove matere so bili vključeni v dlje časa trajajočo raziskavo. Matere so morale od otrokovega šestega meseca starosti pa potem vsako leto naslednjih šest let redno poročati o tem, koliko časa njihov otrok preživi v prostoru, kjer se nahaja televizijski sprejemnik, koliko časa vsak dan otrok gleda televizijo, ali otroci med četrtim in sedmim letom spijo v prostoru s televizijskim sprejemnikom ter koliko časa spijo njihovi otroci.

Raziskovalci so ugotovili, da vsaka dodatna ura pred televizijskim sprejemnikom v poprečju pomeni sedem minut spanca manj dnevno. Ta trend je bil pri dečkih bolj izražen kot pri deklicah.

 

Vir: Psych Central News l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Izboljšajte spanje svojega otroka

Raziskava, objavljena v strokovni reviji Pediatrics, potrjuje, da oba, tako gledanje televizije kot sam televizijski sprejemnik v spalnici negativno vplivata...