Moč glasbe

Moč glasbe

V vse več ameriških zdravstvenih ustanovah bolnikom predvajajo spodbudno glasbo, saj so ugotovili, da lahko zelo pomaga pri procesu zdravljenja.

Pediatrinja Linda Fisher pravi, da mirna glasba bolnikom pomaga doseči neko stanje miru.

Raziskave z začetka 90-ih let, ki so jih opravili v dveh bolnišnicah, in sicer v Bryan Memorial Hospital v Lincolnu in Mary's Hospital v mestu Mequon v zvezni državi Wisconsin, so pokazale, da glasba zares močno zniža srčni utrip, pomiri in uravnava krvni tlak in dihanje pri bolnikih, ki so prestali operacijo.

Leta 2007 so nemški raziskovalci odkrili, da terapija z glasbo pomaga izboljšati motorične sposobnosti pri bolnikih, ki so okrevali po možganski kapi. Druge raziskave pa so pokazale, da lahko glasba pri bolnikih, ki čakajo na operacijo, pomaga krepiti imunski sistem, izboljšati zbranost, nadzirati bolečino, ustvarjati dobro počutje ter zelo zmanjšati občutke anksioznosti.

Nedavno so tajvanski raziskovalci tudi dokazali, da terapija z glasbo pomaga zmanjšati psihološki stres pri nosečnicah. V raziskavi je sodelovalo 236 nosečnic, ki so 30 minut na dan poslušale vnaprej posneto zgoščenko s pomirjujočo glasbo. Nosečnice so bile precej manj pod stresom, prav tako pa niso več kazale znakov anksioznosti ali depresije. Ena od zgoščenk je vsebovala na primer Brahmsovo Uspavanko in znano angleško uspavanko »Twinkle, Twinkle Little Star«. Podrobnosti raziskave so bile objavljene v strokovni reviji The Journal of Clinical Nursing.

Vir: Live Science l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Čarobna moč glasbe

V vse več ameriških zdravstvenih ustanovah bolnikom predvajajo spodbudno glasbo, saj so ugotovili, da lahko zelo pomaga pri procesu zdravljenja.