Motnje hranjenja povezave s težavami s plodnostjo

Motnje hranjenja povezave s težavami s plodnostjo

Finska raziskava je pokazala, da obstaja pri ženskah z motnjami hranjenja večja verjetnost, da se bodo srečevale s težavami z zanositvijo.

Ta diskrepanca je najbolj očitna pri bolnicah z anoreksijo. V tej skupini je lahko brez težav zanosila manj kot polovica žensk v primerjavi z ženskami v kontrolni skupini.

Verjetnost za spontani splav je bila pri ženskah, ki so trpele za bulimijo dvakrat večja kot pri ostalih ženskah iz iste starostne skupine.

Raziskovalci so prav tako odkrili, da je bila verjetnost za splav med ženskami, ki so imele težave s kompulzivnim prenajedanjem, kar trikrat večja kot pri zdravih ženskah. Pri ženskah, ki so se zdravile zaradi kompulzivnega prenajedanja, se je skoraj polovica nosečnosti končala s splavom.

Raziskovalci pravijo, da njihove ugotovitve osvetljujejo razumevanje vpliva motenj hranjenja.

Dr. Milla Linna z Univerze v Helsinkih pravi, da so zgodnje prepoznavanje, učinkovita obravnava in redna kontrola bistvenega pomena za preprečevanje težav s plodnostjo, ki bi nastale kot posledica motenj hranjenja. Motnje hranjenja so sicer pogostejše v zahodnem svetu, še posebej med mladostnicami in mladimi ženskami. Po ocenah naj bi se od 5 do 10 odstotkov mladih žensk v razvitih državah na neki določeni točki življenja srečalo z motnjami hranjenja.

Univerza v Helsinkih je skupaj z Nacionalnim zdravstvenim inštitutom pripravila raziskavo, ki je temeljila na 15- letnem proučevanju reproduktivnega zdravja bolnic, ki so se v Univerzitetnem kliničnem centru v Helsinkih zdravile za motnjami hranjenja. Primerjali so jih s kontrolno skupino.

Ženske v kontrolni skupini so bile enake starosti in so prihajale iz enake regije kot bolnice. V raziskavi je sodelovalo več kot 11000 žensk, med katerimi je bilo 2257 bolnic, 9028 pa je bilo žensk v kontrolni skupini.

Dr. Linna pojasnjuje, da ta raziskava ne podaja točne razlage za pojav težav s plodnostjo pri ženskah z motnjami hranjenja: »Na podlagi podatkov preteklih raziskav lahko sklepamo, da motnje hranjenja do neke določene mere lahko zagotovo vplivajo tudi na pojav težav s plodnostjo.«

»Tako pri podhranjenih kot pri ženskah s čezmerno telesno maso je tveganje za zmanjšano plodnost povečano. Motnje hranjenja pogosto spremljajo težave v mesečnem ciklusu ali celo odsotnost mesečne krvavitve, zaradi česar ženske ne uporabljajo kontracepcije, kar lahko vodi tudi v neželene nosečnosti,« dodaja dr. Milla Linna.

Raziskovalci se lotevajo nove raziskave, s katero bodo spremljali nosečnosti in porode žensk, ki trpijo za motnjami hranjenja.

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Težave z zanositvijo lahko nemalokrat vodijo tudi do razpada partnerske zveze

Finska raziskava je pokazala, da obstaja pri ženskah z motnjami hranjenja večja verjetnost, da se bodo srečevale s težavami z zanositvijo.