Možgani dojenčkov se tudi med spanjem odzivajo na jezne glasove

Možgani dojenčkov se tudi med spanjem odzivajo na jezne glasove

Raziskovalci z Univerze v Oregonu so odkrili, da se možgani dojenčkov odzivajo na jezne tone glasu celo takrat, ko spijo.

Dojenčkovi možgani so zelo prilagodljivi, saj se razvijajo glede na odgovore na okolico in dogodke. A ta prilagodljivost terja tudi določeno mero ranljivosti: Raziskovalci so dokazali, da močan stres, kot je na primer trpinčenje, lahko negativno vpliva na otrokov razvoj.

Mlada raziskovalka Alice Graham ter psihologa dr. Phil Fisher in dr. Jennifer Pfeifer so se v svoji raziskavi spraševali, kakšen pa je vpliv zmernih stresorjev na dojenčkov razvoj. »Zanimalo nas je, ali je pogost izvor stresa, v tem primeru prepiri med starši, povezan z delovanjem dojenčkovih možganov,« pojasnjuje Alice Graham.

Raziskovalci so se odločili, da bodo za namen raziskave uporabili funkcijsko magnetno resonanco, s katero je mogoče spremljati delovanje v stanju počitka ali pri reševanju različnih miselnih nalog.

V raziskavo so vključili 12 dojenčkov, starih od šest mesecev do enega leta. Starši so jih v raziskovalni laboratorij pripeljali v njihovem času za spanje. Medtem ko so dojenčki spali v napravi za slikanje možganov, so jim raziskovalci predvajali različne nesmiselne stavke, izgovorjene v zelo jeznem, jeznem, veselem in nevtralnem tonu.

 »Celo med spanjem smo pri dojenčkih opazili določeno možgansko aktivnost glede na ton glasu, ki smo jim ga predvajali,« pravi Alice Graham.

Raziskovalci so ugotovili, da so se možgani dojenčkov, ki so izhajali iz okolja, kjer so se starši pogosto prepirali, v področju možganov, ki je povezano z uravnavanjem čustev in stresa, bolj intenzivno odzvali na zelo jezne tone glasu.

To odkritje se sklada z laboratorijskimi poskusi na živalih, ki so pokazali, da prej omenjena področja v možganih igrajo pomembno vlogo pri odzivu na stres in razvoj. Sklepamo lahko torej, da podobno velja tudi za dojenčke.

Raziskovalci verjamejo, da rezultati raziskave kažejo na to, da otroci dobro zaznavajo vse konflikte med starši ter da lahko ti vplivajo na to, kako se bo otrok odzval na čustva in stres.

Vir: Psych Central l Foto: Freedigitalphotos.net