Nad depresijo z ustrezno prehrano

Nad depresijo z ustrezno prehrano

Depresija je ena najhitreje rastočih duševnih bolezni na svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi depresija do leta 2020 predstavljala drugi poglavitni vzrok obolevanja ljudi na svetu. Gre resno duševno stanje, ki se izraža skozi potrtost, izgubo zanimanja, nezadovoljstvo, spremembe teka, motnje spanja, slabo koncentracijo in pomanjkanje energije. Ženske so tiste, ki so veliko bolj na udaru, saj naj bi bilo pri njih tveganje za depresijo kar trikrat večje kot pri moških.

Ustrezna prehrana lahko pomaga

Serotonin je tisti hormon, zaradi katerega smo dobro razpoloženi. Rešitev za izboljšanje razpoloženja bi lahko bilo uživanje hrane, bogate s triptofanom, esencialno aminokislino in prekurzorjem serotonina. Pomanjkanje triptofana se namreč kaže kot depresija, anksioznost, povišanje telesne mase, pogosto tudi izguba telesne mase, impulzivnost, razdražljivost, težave s koncentracijo, nespečnost. Hrana, ki vpliva na zvišanje ravni triptofana pa nima, v primerjavi z zdravili, prav nobenih stranskih učinkov.

Hrano, ki vsebuje veliko triptofana, se zaradi boljše absorpcije priporoča jesti na prazen želodec. Absorpcijo lahko še dodatno izboljšamo, če ob hrani, bogati s triptofanom, popijemo še sadni sok, bogat z vitaminom C.

Katera živila so torej bogata s triptofanom?

Uživajte zelo pogosto: puranje in piščančje prsi na žaru, junjetino, sveže gobe, tuno, tofu, sojino omako, škampe, divjega lososa, špinačo, banane.

Uživajte pogosto: beluše, brokoli, cvetačo, blitvo, jajca, kozje mleko, zelene stročnice, brstični ohrovt, miso juho, fižol, peteršilj, mocarelo.

Uživajte zmerno: mandlje, ajdo, nebrušen riž, svežo zeleno, kuhan krompir, oves, sezamova semena, čebulo, marelice, kvinojo, polnovredno moko, rdečo papriko, paradižnik.

Če boste svoji prehrani namenili nekoliko več pozornosti, lahko s pravilno izbiro živil poskrbite, da boste zaužili dovolj triptofana. Dr. Lejla Kažinić Kreho na primer priporoča naslednje jedi: pečen puran z rjavim rižem in grahom, pečena jajca z večzrantim kruhom, zeleno solato s krompirjem, pečenim v lupini, …

Kot lahko vidite, so živila, ki vsebujejo veliko triptofana, bogata tudi s sestavljenimi ogljikovimi hidrati in če se jim izogibamo, se lahko to kaže tudi v slabšem razpoloženju.

Vir:

Kažinić Kreho L. 2011. Prehrana 21. stoletja za ženske. Ljubljana, Modrijan.

Bowden J. 2007. The 150 healthiest foods on earth: the surprising, unbiased truth about what you should eat and why. Beverly, Fair Winds.

Foto:  Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Kako prehranjevalne navade staršev vplivajo na razvoj debelosti pri otrocih

Depresija je ena najhitreje rastočih duševnih bolezni na svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi depresija do leta 2020...

Po hitri hrani lahko hlepimo tudi zaradi pomanjkanja spanca

Depresija je ena najhitreje rastočih duševnih bolezni na svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi depresija do leta 2020...

Vitamin D lahko izboljša razpoloženje sladkornih bolnikov

Depresija je ena najhitreje rastočih duševnih bolezni na svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi depresija do leta 2020...

Borovnice so prava hrana za možgane

Depresija je ena najhitreje rastočih duševnih bolezni na svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi depresija do leta 2020...