Najpomembnejša tekma vašega življenja // 1. Del: Pravila igre in analiza nasprotnika

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 1. Del: Pravila igre in analiza nasprotnika

Rak, bolezni srca in ožilja, diabetes[1], povišan krvni tlak, nenormalen holesterol, vse to so stanja, ki so bila še desetletja v preteklost neznana ali izjemno redka, danes pa ubijajo vsepovprek. So krivi sir, mast ali kruh? Morda stara mama in stric po očetovi strani, sevanje telefonov ali onesnaženost javnega vodovoda?

Vzroke za nastanek raka je med avtohtonimi afriškimi ljudstvi, že v petdesetih letih preteklega stoletja iskal John Higginson, ustanovitelj in direktor IARC (op. International Agency for Research on Cancer). "Raka pri ljudeh povzročata pretežno prehrana in življenjski slog. Večino obolenj je zato možno preprečiti," je zaključil.


Da je raka možno preprečiti v vsaj 75 odstotkih, predvsem skozi primerne spremembe v prehrani, sta potrdila Sir Richard Doll in Richard Peto, epidemiologa z Oxforda. "Kemikalije, onesnaženo okolje, aditivi v prehrani in podobni strupi imajo pri raku zanemarljivo vlogo. Prehrana je poglavitni dejavnik in neposredno povzroča vsaj 35 odstotkov vseh obolenj, številka pa se v nekaterih primerih povzdigne celo do 70 odstotkov," piše v JNC (op. Journal of the National Cancer Institute)[2].

Očitno se ne izplača obremenjevati se s tistim, na kar nimamo vpliva. Svojih kart (genov in okolja) v tej igri ne moremo vrniti delivcu, lahko pa se naučimo dobro odigrati s tistimi, ki jih držimo v rokah, tj. hrana, ki jo izbiramo.

O povezavi prehrane z rakom se je prvič javno spregovorilo okoli leta 1975, ko so epidemiologi pričeli izpostavljati domnevno rakotvorna živila. Hipotezi so rekli fat and fiber oz. maščobeinvlaknine ter označili meso (predvsem rdeče in dimljeno meso) in vlaknine v polnozrnatih izdelkih kot glavne povzročitelje bolezni. V test tega prepričanja je opravljenih veliko študij, kjer rdeče meso nadomestijo z zelenjavo, sadjem in polnozrnatim žitom. Zaključki so sledeči:

  • pretežno vegetarijanska dieta ne zniža tveganja za pojav raka na dojkah.
  • Vlaknine niso povezane z zmanjšanjem tveganja za nastanek raka na debelem črevesu.
  • Rdeče meso ni vzrok za bolezni.


[2]              http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7017215

 

Avtor: Mario Sambolec, svetovalec, trener, predavatelj in pisec za področja prehranein vadbe za izboljšanje telesnih sposobnosti ter preprečevanje/rehabilitiranje poškodb. www.drfeelgood.si

Mario Sambolec
Mario Sambolec

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 6. del: Kaj se pravzaprav dogaja v telesu brez hrane?

Rak, bolezni srca in ožilja, diabetes[1], povišan krvni tlak, nenormalen holesterol, vse to so stanja, ki so bila še desetletja v preteklost...

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 5. del: Napol stradanje, post ali ketogena dieta?

Rak, bolezni srca in ožilja, diabetes[1], povišan krvni tlak, nenormalen holesterol, vse to so stanja, ki so bila še desetletja v preteklost...

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 2. del: Katera hrana je potlej problem, če to niso maščobe in zelenjava ni rešiteljica?

Rak, bolezni srca in ožilja, diabetes[1], povišan krvni tlak, nenormalen holesterol, vse to so stanja, ki so bila še desetletja v preteklost...