Najpomembnejša tekma vašega življenja // 4. del: Alternativno-bazična norost

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 4. del: Alternativno-bazična norost

Je pH neravnovesje res poglavitni vzrok za nastanek raka? Tako trdijo Gerson, Revici, Vogel in drugi alternativni zdravilci v svojih naukih. Meso zakisa, zato je prepovedano in pika. Ko bi le bilo tako preprosto.

Vpliv na pH z izbiro izključno bazičnih živil je podobno učinkovit, kot bi bil poskus zvišati telesno temperaturo (TT) z obiskom savne oba mehanizma (pH in TT) sta pod strogo kontrolo naših hormonov. Kislost živila v svoji naravni obliki[1] ni tako pomembna kot vpliv po užitju. Tako meso, ribe sir in jajca, kot limone, grenivke in limete spodbujajo nastanek bikarbonata v telesu, ki je alkalen (bazičen).

Drugi krivec naj bi bil fibrin – vlaknata beljakovina, ki tvori ogrodje krvnega strdka v procesu strjevanja krvi. Rakave celice naj bi vsebovale tudi do petnajstkrat več fibrina od zdravih. Revici trdi, da lepljivost fibrina ščiti rakave celice pred imunskim sistemom in jim omogoča nemoteno prehranjevanje. Če bi fibrin onesposobili, bi rakave celice postale izpostavljene in ranljive. To lahko dosežemo z več čilija, ingverja, česna, kurkume, hrena in čebule v prehrani. Naj to drži ali ne, razen smrkavega nosu in solznih oči pri sekljanju škoditi ne more.

Kaj pa sadni sokovi in smutiji? Razstrupljevalne diete[2] po vzoru dr. Gonzalesa[3] temeljijo na njih in obljubljajo izstradati raka. V takšnih poskusih imata glavno besedo sadje in surova zelenjava[4], ki ne vsebujeta vseh potrebnih hranil, zato protokoli pogosto zahtevajo vložek v različna dopolnila (in pravi sokovnik).

Oporne točke:

- Bela kava s sladkorjem, piščančje prsi v ovitku in kruh, verjetno niso najboljša izbira za zajtrk kogarkoli, očitno tudi za bolnika z rakom ne.

- Od grla navzdol velja enačba: OH-ji (žita, sadje, stročnice, med, agavin sirup ipd.) = sladkor.

- Niti od živalskih beljakovin (meso, jajca, sir), niti citrusov (limone in limete) ne bomo prav nič bolj kisli. Zakisanost v telesu povzroča predelana hrana − sladkor, žita in rastlinska olja.

- Določene začimbe, zelišča, ribje olje (omega 3) in probiotiki imajo dokazane zdravstvene koristi in jih je smiselno vključiti v prehrano.

- Diete s sadno-zelenjavnimi sokovi ne delujejo zaradi izključevanja mesa, maščob ali kuhane hrane. Ključna sta post in omejevanje kalorij, kot razlaga naslednje poglavje.[1]              Meso, jajca, živalske beljakovine so zbrane pod nadpomenko "kislo" in se pred njimi svari, limone, limete in jabolčni kis, ki so prav tako kisli (še bolj, dejansko) pa po tej zgrešeni logiki niso problem. Živalski viri prehrane so praviloma kisli, ker vsebujejo omenjene, za življenje nepogrešljive aminokisline in maščobnekisline, limone in limete pa zaradi vsebnosti maličnekisline.

[3]              http://www.dr-gonzalez.com/index.htm

[4]              http://www.feel-good.si/blog/2012/07/30/surova-ali-kuhana-zelenjava/

 

 

Avtor: Mario Sambolec, svetovalec, trener, predavatelj in pisec za področja prehrane in vadbe za izboljšanje telesnih sposobnosti ter preprečevanje/rehabilitiranje poškodb.

www.drfeelgood.si

Mario Sambolec
Mario Sambolec

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 5. del: Napol stradanje, post ali ketogena dieta?

Je pH neravnovesje respoglavitni vzrok za nastanek raka? Tako trdijo Gerson, Revici, Vogel in drugi alternativni zdravilci v svojih naukih. Meso zakisa, zato...