Najpomembnejša tekma vašega življenja // 6. del: Kaj se pravzaprav dogaja v telesu brez hrane?

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 6. del: Kaj se pravzaprav dogaja v telesu brez hrane?

Ko ne jemo, utišamo inzulin in zapademo v prehransko ketozo oziroma stanje povišane ravni ketonov v krvi. "To je posledica pospešene presnove maščob, do katere pride pri stradanju ali na dieti z omejenim vnosom ogljikovih hidratov in beljakovin," pravi Gašper Grom[1], dietetik in pionir ketogene prehrane pri nas. "Ko se raven ketonov v krvi zaradi enega od teh dejavnikov zviša, se močno poveča tudi njihova uporaba v tkivih, ki jih lahko izrabljajo za energijo. Ketoni so celo bolj učinkovito gorivo od glukoze in lahko predstavljajo kar dve tretjini energije za možgane, kažejo raziskave preteklih let." V času posta preusmerimo energijo stran od presnove (k možganom) in omogočimo avtofagijo (nekakšen celičniodvoz smeti).

Ketogena dieta simulira post in omogoča dolgoživost, ki je dokazana za nizkokalorične diete, vendar brez stradanja ali omejevanja kalorij.

Pozitivnih učinkov ne gre pripisati zgolj manjšemu vnosu kalorij, temveč učinku znižanega vnosa ogljikovih hidratov ter s tem ravni glukoze in inzulina v krvi, menijo raziskovalci, ki preučujejo fenomen podaljševanja življenja skozi način prehrane. Eden takšnih je Dr. Ron Rosedale, ki trdi, da je genetskim predispozicijam kot vzroku za pojav modernih civilizacijskih bolezni prepogosto pripisan prevelik pomen. "Ključno vlogo ima inzulin," pojasnjuje Rosedale v svojem članku[2]:

Nismo zgolj skupek naših genov, temveč glasba, ki jo naši geni igrajo – genetski izraz. Hrana vpliva na genetski izraz bolj, kot karkoli. Zajtrk, ki smo ga užili danes, bo vplival na najmanj 8000 genov, skupaj jih ima človek morda 13.000 (razlika med moškim in žensko je približno 200 genov). Koliko različnih pesmi premore klavir? Lahko uživamo v glasbi dobrega zdravja in dolgega življenja ali zaigramo skladbo sladkorne bolezni, raka. To bo določila izbira prehrane, saj hrana ima najmočnejši vpliv na hormonske senzorje[3], ki uravnavajo stanje našega notranjega okolja. Ko so ti senzorji pomirjeni, takrat prepričamo telo v »misel«, da obstaja v stanju lakote (stradanja, posta), zaradi česar vključi mehanizme zaščite (popravilo DNK materiala, avtofagija, ponastavitev antioksidativne obrambe in popravilo HSP beljakovin[4]), ki nam omogočijo ostati zdravi in lakoto preživeti. Edini način, kako to doseči, je obdržati glukozo čim nižje in beljakovine na minimalni, še potrebni ravni. Maščobe so »prosto gorivo«, tako rekoč, saj ne vplivajo negativno na kritične senzorje. Z drugimi besedami: telo lahko prepričamo, da »strada«, čeprav pravzaprav ne, si zagotovimo vse zdravstvene koristi posta in kalorične redukcije, brez, da bi karkoli od tega sploh počeli. Le jejmo dovolj maščob in dosegli bomo enak učinek."

Energijski delež maščob na ketogeni dieti predstavlja vsaj 70 odstotkov dnevnega energijskega vnosa, ogljikovih hidratov pa je smiselno užiti čim manj (do 50 gramov dnevno ali manj v začetni fazi prilagoditve). Tudi uživanje beljakovin se svetuje omejiti na raven osebnih potreb. Ta je lahko zelo različna in je najbolj odvisna od stresa, telesne aktivnosti, rasti in drugih individualnih dejavnikov, v splošnem pa je težko zgrešiti, če ciljamo tarčo med 1,5 in 2 g/kg/telesne teže.

V prvem delu smo govorili o dejavnikih, ki pospešujejo rast rakavih celic – inzulin in IGF – ter razložili mehanizem, preko katerega OH-ji vplivajo na inzulin, ter zakaj je raven tega hormona smiselno obdržati nizko. To v veliki meri omogoča redukcija OH-jev v prehrani. Nizko pa je potrebno obdržati tudi raven IGF in mTOR, na katera vpliva količina beljakovin – ta je na ketogeni/LCHF[5] (angl. low carb high fat) dieti prestavljena na drugo mesto, saj štafetno palico v smislu zagotavljanja energijskih potreb prevzamejo maščobe, ki so: "Prosto gorivo," kot pravi Rosedale.

Živila, ki jih izbiramo so ključna. Ni vseeno, ali pripravimo obrok na kokosovem ali sončničnem olju, izberemo delikatesno salamo ali jajce kokoši iz pašne reje. Nič od tega resda nima sladkorja in doda točke v stolpec beljakovin in maščob, ki ga želimo zapolniti, nikakor pa nima enakega učinka na zdravje. Posploševanje in pretirano poenostavljanje – enačenje z neosnovanimi dietami enodnevnicami – se zdi velik sovražnik ketogenega načina prehrane.

 

Poudarjam, odsotnost sladkorja ni edini dejavnik uspeha proti raku. Prav tako ne dominanca maščob ali kislo-bazično ravnovesje, niti stradanje in nobena terapija, nič od tega samo po sebi. Izpostaviti eno kot ključno in zanemariti ostalo, bi bilo ignorantsko.

 

Oporne točke:

- Poleg OH-jev si tudi pogostost obrokov zasluži omejitev. Jesti od 2- do 3-krat na dan bo v večini dovolj, brez vmesnih malic razen vode, čaja, kave ali juhe iz mozgovih kosti.

- Določeno obdobje brez hrane je pomembno za izboljšanje občutljivosti na delovanje inzulina in avtofagijo. Vsaj 12 ur (od večerje do zajtrka) je dobra štartna pozicija in vsaj 4–5 ur med glavnimi obroki.

- Ketogena dieta je najbolj proučevan način prehrane doslej in zaradi terapevtskih učinkov že priznan tudi v zdravstvu. V primerih raka in drugih, z inzulinom povezanih, bolezni (sladkorna bolezen tipa 2), ali iščoč dolgoživost ob optimalnem zdravju, si vsekakor zasluži pozornost.[1]              http://fitness-grom.blogspot.com/

[2]              Insulin: Its Crucial Role in Chronic Illness (http://drrosedale.com/blog/2013/11/21/insulin-its-crucial-role-in-chronic-illness-part-2-of-2/#axzz3TJMRbqv7)

[3]              Hormoni, ki povezujejo razpoložljivost hranil v telesu s sposobnostjo reprodukcije. Inzulin je glavni senzor za glukozo, mTOR (angl. mammalian target of rapamycin) je presnovna pot, ki deluje kot senzor za beljakovine, leptin je senzor za maščobe.

[4]              HSP (angl. heat shock proteins) beljakovine izločajo naše celice, kadar so izpostavljene stresnim situacijam.

[5]              Podobno kot ketogena dieta, vendar z malo bolj liberalnim odnosom do OH-jev.

 

 

Avtor: Mario Sambolec, svetovalec, trener, predavatelj in pisec za področja prehrane in vadbe za izboljšanje telesnih sposobnosti ter preprečevanje/rehabilitiranje poškodb.

www.drfeelgood.si

Mario Sambolec
Mario Sambolec

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 5. del: Napol stradanje, post ali ketogena dieta?

Ko ne jemo, utišamo inzulin in zapademo v prehransko ketozo oziroma stanje povišane ravni ketonov v krvi. "To je posledica pospešene...

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 3. del: Konvencionalna modrost

Ko ne jemo, utišamo inzulin in zapademo v prehransko ketozo oziroma stanje povišane ravni ketonov v krvi. "To je posledica pospešene...

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 2. del: Katera hrana je potlej problem, če to niso maščobe in zelenjava ni rešiteljica?

Ko ne jemo, utišamo inzulin in zapademo v prehransko ketozo oziroma stanje povišane ravni ketonov v krvi. "To je posledica pospešene...

Najpomembnejša tekma vašega življenja // 1. Del: Pravila igre in analiza nasprotnika

Ko ne jemo, utišamo inzulin in zapademo v prehransko ketozo oziroma stanje povišane ravni ketonov v krvi. "To je posledica pospešene...