Narava odlično dene našemu duševnemu zdravju

Narava odlično dene našemu duševnemu zdravju

Kam ste šli na zadnje počitnice? Če večino časa preživite v mestu med štirimi stenami, potem je velika verjetnost, da vas je vleklo nekam v naravo - na morje, v gozd, v gore ...

Zagotovo se  vam je že zgodilo, da ste si želeli samo to, da bi lahko šli ven, v naravo, in se nadihali svežega zraka. Da bi lahko sedeli pod drevesom in opazovali ptice in oblake, kako hitijo po nebu. Narava ima zares prav posebno moč: je čista in divja in pomirjujoča in poživljajoča.

V naravi sta doma prava mir in tišina, tam smo povezani z zemljo, s svojimi koreninami. Prav tako redno preživljanje časa v naravi krepi imunski sistem, kar se posledično odraža na dobrem telesnem in duševnem zdravju.

Raziskovalci so v zadnjih letih opravili kar nekaj raziskav, s katerimi so potrdili pozitivne učinke na naše zdravje in splošno dobro počutje. Preživljanje časa v parku, na vrtu ali v gozdu krepi naše telesno in duševno zdravje. Življenje na področju, kjer je le malo zelenih površin pa je po drugi strani povezano z večjim tveganjem za nastanek različnih bolezni, vključno z depresijo in anksioznostjo, motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo, rakom, sladkorno boleznijo in še bi lahko naštevali.

Omenili smo, kako močno je preživljanje časa v naravi povezano z delovanjem imunskega sistema. Ko smo v naravi, naše telo ni več v stanju boja ali bega, ampak se umiri in sprosti. Ko se počutimo dobro, varno in sproščeno, lahko naše telo vloži več energije prav v delovanje in krepitev imunskega sistema, ne pa denimo v izpolnjevanje delovnih nalog in doseganje postavljenih rokov.  

Ne glede na to, ali obožujete morje, gore ali pa vas navdušuje domači vrt - pomembno je, da v naravi preživite čim več časa.  Pojdite na sprehod, usedite se pod drevo, hodite bosi po travi  ... Povezovanje z naravo je naša osnovna potreba, ki prinaša številne pozitivne učinke tako za telo, kot tudi za duha.

 

 

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Otroci naj čim več časa preživijo v naravi

Zagotovo se  vam je že zgodilo, da ste si želeli samo to, da bi lahko šli ven, v naravo, in se nadihali svežega zraka. Da bi lahko sedeli pod...

Če se srečate z izgorelostjo

Zagotovo se  vam je že zgodilo, da ste si želeli samo to, da bi lahko šli ven, v naravo, in se nadihali svežega zraka. Da bi lahko sedeli pod...