Nasveti za uspešne zmenke

Nasveti za uspešne zmenke

Na spletu lahko najdete na tisoče različnih nasvetov, kaj lahko in česa ne smete početi na zmenkih. Da boste ob vsej poplavi informacij morda malo manj zmedeni, smo za vas zbrali nekaj nasvetov priznanih terapevtov.

 

1. Nikar se ne prepričujte, da so vam všeč točno določeni tipi ljudi.     

Razširite svojo definicijo ustreznega partnerja. Bodite odprti za različne možnosti – kdo ve, morda pa se boste nazadnje zaljubili v nekoga, ki ne bo čisto ustrezal vašim merilom.

 

2. Ne bodite preveč kritični in ne obsojajte.

Bodite radovedni, prijazni in sočutni. Pogosto se zgodi, da ljudje koga prehitro negativno ocenijo in na tak način spregledajo vse pozitivne lastnosti, ki jih ima ta oseba.

 

3. Nikar takoj ne pokažite vsega. Ne dajajte vtisa, da nujno potrebujete partnerja ali da ste obupani.

Odnos z osebo, ki vam je všeč, poglabljajte počasi. Ni treba, da potencialnemu partnerju ves čas govorite, kako zelo zelo vam je všeč – tako boste nanj/nanjo po nepotrebnem ustvarjali prevelik pritisk. Raje se odpirajte počasi in z osebo, s katero se srečujete, postopoma delite svoje misli, občutke in osebne izkušnje.

 

4. Ne pozabite na tradicionalna pravila na zmenkih.

Bodite kavalir/dama. Nekatera pravila glede zmenkov so večna. Res je, živimo v modernem svetu, kjer si lahko ženska sama plača večerjo ali si sama odpre vrata. Vseeno pa je lepo, kadar je moški kavalir in on plača račun. Ženske pa naj bodo dame in naj se ne trudijo prevzeti moške vloge.

 

5. Nikar ne podlezite pričakovanjem družine in prijateljev.

Določenih mnenj in pričakovaj svojih bližnjih boste zagotovo deležni, a kljub temu poskusite ohraniti neko zdravo ravnovesje med njihovimi pričakovanji ter svojimi občutki in željami. Ko veste, kaj želite, bo zveza tudi veliko bolj verjetno tudi uspešna.

 

6. Nikar se preveč ne razgovorite o svoji preteklosti, o vseh napakah, ki ste jih naredili, o svojem zadnjem razmerju in o tem, kolikokrat ste imeli strto srce. Ko z nekom začenjate razmerje, ta oseba želi vedeti, kdo ste danes in ne, kakšna so bila vaša pretekla razmerja.

Govorite o tem, kdo ste danes ter jasno povejte, kakšne so vaše vrednote in cilji za prihodnost.

 

7. Nikar vse pozornosti ne preusmerite le nase.

V pogovoru morata sodelovati oba, zato bodite radovedni in pokažite zanimanje za osebo, ki vam je všeč.

 

8. Nikar ne bodite nekdo, kdor niste. Kadar izpostavljamo lastnosti, ki niso del nas, tudi privlačimo ljudi, ki se ne skladajo z našimi željami.

Bodite to, kar ste. Veliko lažje je, da res pokažete, kdo ste v resnici, kot pa se trudite pretvarjati.

 

9. Nikar se ne pritožujte glede svoje nesreče v ljubezni.

V mislih imejte, da so zmenki izziv za vsakogar. Naš odnos je tisti, ki ustvarja priložnosti. Zato se že enkrat za vselej znebite svoje negativnosti.

 

10. Ne začnite se ukvarjati z istimi dejavnostmi kot oseba, ki vam je všeč, samo da bi se mu/ji prikupili. Ko smo zaljubljeni, nas lahko hitro odnese in pozabimo na svoja resnična zanimanja in konjičke, saj želimo ves čas, ki ga imamo, preživeti z ljubljeno osebo.

Ohranite ravnovesje med časom, ki ga preživljate skupaj s partnerjem in časom, ki ga imate samo zase.

 

Vir: Psychology Today l Foto: Freedigitalphotos.net