Sta nezadovoljstvo in materializem povezana?

Sta nezadovoljstvo in materializem povezana?

Ljudje smo dandanes naravnost bombardirani z oglasi. Britanski otroci naj bi letno videli kar 10.000 televizijskih oglasov, ameriški pa kar 40.000. Na Nizozemskem so opravili zanimivo raziskavo, katere rezultati so pokazali, da naj bi nezadovoljni otroci pozneje v življenju postali bolj materialistični od veselih in zadovoljnih otrok. In kot kaže, naj bi imeli prav oglasi na televiziji velik vpliv na to.

Suzanna Opree, ki je vodila raziskavo, pravi, da naj bi manj zadovoljni otroci sčasoma postali bolj materialistični, a le pod pogojem, da veliko časa preživijo pred televizijo in gledajo reklamne oglase. Televizijski oglasi naj bi otrokom sporočali, da so materialne dobrine ključ do sreče. Nikakor ne gre za to, da bi nezadovoljni otroci več gledali televizijo, prav tako naj ne bi bili nič kaj bolj izpostavljeni oglasom. Odgovor verjetno leži v njihovi večji dovzetnosti za sporočilo oglasov.

Marta Flaum, otroška psihologinja, pravi, da je ta študija dobra predvsem zato, ker opozarja na to, kako pomembno je, da starši svoje otroke naučijo, kako biti pametnejši in bolj kritičen potrošnik. Raziskovalci staršem predlagajo, naj otrokom pokažejo, da sreča ne leži v materialnih dobrinah, ampak v vrednotah, kot so ljubezen, prijateljstvo in igra. A treba je začeti že zelo zgodaj.

Po besedah dr. Suzanne Opree pretekle študije kažejo na to, da se izraziti materializem ne razvije le pri nezadovoljnih ljudeh, ampak tudi na to, da bolj materialistični ljudje sčasoma postanejo manj zadovoljni s svojim življenjem.

 

Vir: Health News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Da bodo vaši otroci zrasli v ljubeče in samozavestne odrasle

Ljudje smo dandanes naravnost bombardirani z oglasi. Britanski otroci naj bi letno videli kar 10.000 televizijskih oglasov, ameriški pa kar 40.000. Na...

Kako v materialističnem svetu vzgojiti nematerialističnega otroka

Ljudje smo dandanes naravnost bombardirani z oglasi. Britanski otroci naj bi letno videli kar 10.000 televizijskih oglasov, ameriški pa kar 40.000. Na...