Orgazem za vsako ceno?

Orgazem za vsako ceno?

Kar 67 % heteroseksualnih žensk naj bi občasno hlinilo orgazem. Večina moških sicer ne verjame, da bi se kaj takega lahko zgodilo njim, le 20 % pa jih sumi, da bi lahko njihove partnerke kdaj hlinile orgazem.

Moški pravijo, da bi jih razjezilo, če bi ugotovili, da njihova partnerka hlini orgazem. A glede na to, da tudi kar 28 % moških samih občasno hlini svoj vrhunec, jih to niti ne bi smelo presenetiti. Sicer pa hlinjenje orgazma ni vedno nujno slabo za vaše spolno življenje. Včasih lahko tako pretvarjanje prispeva k večjemu zadovoljstvu obeh partnerjev.

Dr. Erin Cooper z Univerze Temple se zelo intenzivno ukvarja z znanstvenim raziskovanjem človeškega orgazma. Poljudne revije so sicer polne te tematike, na raziskovalnem področju pa znanstvenike čaka še precej dela. Kot pravi dr. Cooper, je orgazem glavni dejavnik motivacije za številne vedenjske vzorce ljudi, prav tako pa igra ključno vlogo v zgodbi naše vrste – evoluciji. Znanstvenica meni, da stroka ne sme pustiti, da glavno besedo pri pojasnjevanju tega fenomena prevzamejo različni nestrokovni članki in romantični filmi.

Zakaj ženske pravzaprav hlinijo orgazem?

Erin Cooper je na podlagi ankete, v katero je zajela 1500 žensk, ugotovila, da ženske najpogosteje hlinijo orgazem, ker nočejo prizadeti partnerjevih čustev. Ženske s takim načinom sicer zapravijo možnost, da bi partnerju povedale ali pokazale, kaj bi jih pripeljalo do vrhunca, ampak po rezultatih ankete to niti ne vpliva na njihovo zadovoljstvo v spolnosti. Raziskovalka meni, da te ženske hlinijo orgazem preprosto zato, ker želijo ohraniti zvezo in se izogniti neprijetnim pogovorom s partnerjem.

Redkeje se zgodi, da ženske hlinijo orgazem, ker se želijo izogniti soočenju s samimi sabo. Te ženske mislijo, da je z njimi nekaj narobe, če med spolnim odnosom ne dosežejo vrhunca, zato se pretvarjajo, da se jim ne bi bilo treba soočiti z lastnimi strahovi. S takim načinom ženske tudi ne dosežejo želenega zadovoljstva med rjuhami.

Nekatere ženske pa orgazem hlinijo prav zaradi lastnega večjega zadovoljstva v postelji. Take ženske se tako, ko hlinijo orgazem, pravzaprav še dodatno vzburijo.

Kot pravi dr. Charlene Muehlenhard z Univerze v Kansasu, imajo vsi motivi za hlinjenje orgazma en skupni imenovalec – zapolniti praznino med pričakovanji in realnostjo.

Raziskava, objavljena v strokovni reviji Journal of Sex Research, je pokazala, da ženske najpogosteje hlinijo orgazem med vaginalnim spolnim odnosom, saj je takih kar 55 %. Le 8 % se jih pretvarja med oralnim spolnim odnosom, 4 % pa med draženjem z roko.

Dr. Muehlenhard dodaja, da se moški navadno pretvarjajo zato, ker ne vidijo nobene druge možnosti, kako končati spolni odnos. Nek moški je na vprašanje o tem, kaj bi se zgodilo, če ne bi zaigral orgazma, odgovoril, da bi potem spolni odnos verjetno trajal cel dan.

Raziskovalci menijo, da ime veliko heteroseksualnih parov še precej rigidna prepričanja o tem, kako naj bi potekal spolni odnos – nekaj predigre, vrhunec pri ženski, nato še pri moškem. S takim načinom razmišljanja se pari zelo omejujejo, saj imajo sicer neskončno možnosti za raziskovanje in eksperimentiranje. Spolnost je čudovita sama po sebi, zato se ne osredotočajte le na to, da morate za vsako ceno doseči vrhunec.

 

Vir: APA l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Vzroki za erektilno disfunkcijo so lahko tudi psihološke narave

Kar 67 % heteroseksualnih žensk naj bi občasno hlinilo orgazem. Večina moških sicer ne verjame, da bi se kaj takega lahko zgodilo njim, le 20 % pa...