Otroci, rojeni pozimi, podvrženi večjemu tveganju za pojav shizofrenije

Otroci, rojeni pozimi, podvrženi večjemu tveganju za pojav shizofrenije

Podatki obsežne raziskave kažejo, da naj bi bila shizofrenija bolj razširjena med tistimi posamezniki, ki so se rodili pozimi, še posebej v januarju. Še več, mesec, v katerem je otrok rojen, naj bi zelo vplival na njegov vid in prehranske navade, prav tako pa tudi na določene nepravilnosti ob rojstvu in celo na njegovo osebnost.

Rezultati raziskave kažejo na to, da naj bi mesec, v katerem je bil otrok rojen, pozneje vplival na njegovo duševno zdravje.

Dr. Sreeram Ramagopalan, epidemiolog na londonski Univerzi Queen Mary, se sprašuje, če zimska obolenja, na primer gripa, tudi predstavljajo določeno stopnjo tveganja za otroka. Ali pa način prehranjevanja. Pozimi je na primer na voljo manj svežega sadja in zelenjave, kar tudi lahko vpliva na otrokov razvoj. Še en dejavnik je morda tudi pomanjkanje vitamina D v zimskih mesecih. Dr. Sreeram Ramagopalan pravi, da ima pozimi zaradi pomanjkanja sončne svetlobe veliko mamic težave s pomanjkanjem vitamina D.

V raziskavo je bilo vključenih 58.000 posameznikov s shizofrenijo, bipolarno motnjo ali depresijo, prav tako pa tudi več kot 29 milijonov splošne britanske populacije.

Raziskovalci so ugotovili, da se duševne motnje pojavljajo glede na letne čase. Shizofrenija in bipolarna motnja naj bi bili po statističnih podatkih najpogostejši v januarju, najbolj redko pa naj bi se pojavili v juliju, avgustu in septembru. Depresija je najpogostejša v mesecu maju, najbolj redko pa se pojavi v novembru.

Dr. William Grant z Raziskovalnega centra za sončno svetlobo, prehrano in zdravje iz San Francisca pravi, da ti rezultati le še potrjujejo tezo, da je pojavljanje posameznih duševnih bolezni vezano tudi na posamezen letni čas.

 

Vir: Psych Central l Foto:Freedigitalphotos.net